Gerzson
5 °C
10 °C

Kisebb autó méretű volt egy ősteknős

2012.05.18. 16:36

A North Carolina State University paleontológusai hatvanmillió évvel ezelőtt élt teknősök maradványait elemezték, a fosszíliák alapján kiderült, hogy az óriásteknősök olyan nagyok voltak, mint egy kisebb, smart kategóriájú városi autó. A teknősök Dél-Amerikában, a mai Kolumbia területén éltek.

Az óriásteknősnek Carbonemys cofrinii a latin neve, ami szénteknőst jelent – a fosszíliákat 2005-ben egy szénbányában találta meg Edwin Cadena doktorandusz, innen ered az elnevezés. A leletegyüttes része egy 24 centiméteres koponya és egy 172 centiméteres páncél is.

„Kisebb teknősöket találtunk a területen, majd miután néhány napja dolgoztunk a nagy páncélon, rájöttünk, hogy valószínűleg ez a legnagyobb teknős, amit valaha felfedeztek" – mesélte Cadena a megtalálás körülményeit.

Artwork by Liz Bradford
Artwork by Liz Bradford

A Carbonemys kisebb példányai a dinoszauruszokkal párhuzamosan éltek, az óriás példányok ötmillió évvel a dinoszauruszok kihalása után jelentek meg. Ebben az időszakban más óriáshüllők is éltek Dél-Amerika egyes részein. Kutatók úgy gondolják, hogy az ökoszisztéma változásának, a kevesebb ragadozónak és a klímaváltozásnak is köze lehetett elterjedésükben.

Egyelőre csak egy példányt találtak ebből a fajból. Dan Ksepka paleontológus szerint ennek oka, hogy egy ilyen méretű teknősnek hatalmas terület kell, hogy elegendő élelmet találjon a túléléshez. Olyan, mintha egy hatalmas teknős élne egy tó közepén. Azért élte túl, mert megette az összes kisebb vetélytársat a környéken. Ráadásul a környéken nagyon sok olyan páncélt találtak, melyen harapásnyomok vannak. Ez azt mutatja, hogy az itt élő krokodilok vadásztak a kisebb teknősökre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!