Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Megfejtették a legrégebbi héber feliratot

2012.06.05. 18:48

Megfejtette a Biblián kívül legrégebbi héber feliratot egy német tudós. Az időszámításunk előtt ezerből származtatható irat a kánaáni nyelvből átvett írásjelek segítségével egy külföldieket, özvegyeket és árvákat védő társadalmi törvény szövegét írja le – mondta el Reinhard Achenbach, a Münsteri Egyetemen dolgozó evangélikus teológus.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a feliratra 2008-ban bukkantak az Elah-erődben, mai nevén Hirbet Kejjafában, a Jeruzsálemtől 25 kilométerre lévő ásatásokon - a szakma akkor szenzációként ünnepelte a leletet. A tudósok úgy vélték, ez a legjelentősebb lelet 1947 óta, amikor Kumránban megtalálták a legendás Holt-tengeri tekercseket.

Achenbach a Semitica című francia szaklapban mutatta be eredményeit. "Összehasonlítottuk különböző kutatók javaslatait és így tudtuk végül csaknem teljesen rekonstruálni a szöveget" - fejtette ki a szakértő. A törvények szövegeinek másolatát egy diák készíthette. A másolás azon királyi hivatalnokok képzését szolgálta, akiknek a helység jogi tárgyalásait kellett felügyelniük. "Teremtsetek jogot a rabszolgáknak és az özvegyeknek, teremtsetek jogot az árváknak és az idegeneknek! Védjétek meg a gyermekek jogait és védjétek meg a szegények jogait!" - fordította a felirat második és harmadik sorát Achenbach. A hátrányos helyzetűek oltalmi joga tehát Izrael legrégebbi jogai közé tartozik. Az izraeliek ezzel a legrégebbi kánaáni és egyiptomi hagyományokhoz kapcsolódtak - magyarázta a kutató.