Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Génmódosított tehén született Kínában

2012.06.13. 15:05

Kitenyésztették a világ első genetikailag módosított borjúját, amely két éven belül alacsony laktóztartalmú tejet ad – jelentették be egy észak-kínai egyetem kutatói. A Lakes névre keresztelt, genetikailag módosított borjú április 24-én született a Belső-Mongóliai Agrártudományi Egyetem egyik laboratóriumában.

A laboratórium vezetője, Csang Li elmondta, hogy a nőstény borjú egészséges és erős. Csang és kutatócsoportja egy éve, 2011 májusában nyert ki fibroblasztot, vagyis magzati kötőszövetet egy 45 napos terhes Holstein marhából. A kutatók genetikailag is módosították a sejteket, hogy azok laktózbontó enzimet termeljenek. A génsebészettel létrehozott magzatot júliusban ültették be egy tehén méhébe. Lakes körülbelül kilenc hónappal később jött világra.

A laktózbontó enzim a tejben található laktózt más cukrokká, galaktózzá és glükózzá bontja le, így megkönnyíti a laktóz intoleranciával élő emberek számára a tejtermék emésztését. Kínában az emberek közel 60 százaléka laktózérzékeny, az ételallergia tünetei a kiütésektől a hasmenésen keresztül különböző emésztőszervi zavarokig terjednek. Csang elmondása szerint a borjú valóságos áldás ezeknek az embereknek, mivel már 25 hónapos korában adhat tejet, miután kihordta borjait.

Lakes nem egyetlen próbálkozás eredménye. Tavaly 14 szarvasmarhánál végezték el a beavatkozást; ezután idén áprilisban öt borjú jött világra. Közülük három hordozta a laktózbontó enzimet kódoló gént, ám ketten születésük után 24 órán belül elpusztultak.  • Vennék
  • Hírek