16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Nagy bejelentésre készül az LHC

2012.06.25. 17:27
Létezik-e a Higgs-bozon, a többi részecske tömegéért felelős isteni részecske? A kérdésre július 4-én adhatják meg a választ az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai.

A nagy hadronütköztető CMS- és ATLAS-kísérletében részt vevő kutatók jövő szerdán közös szemináriumon számolnak az eredményeikről a CERN-ben. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet fizikusai ugyancsak július 4-én beszélnek kutatásaikról Melbourne-ben az egyik legtekintélyesebb nemzetközi részecskefizikai rendezvényen, az ICHEP (International Conference on High Energy Physics) konferencián.

A 2008-ban üzembe helyezett nagy hadronütköztető Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométer hosszú, 3 méter átmérőjű alagútban működik, ahol a csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó protonnyalábokat jelenleg 8 teraelektronvolt energiával ütköztetnek. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, ezek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait remélik megfejteni.

Tavaly decemberben jelentette be a CERN, hogy találtak a Higgs-bozon létezésére utaló jelzéseket, a részecske tömege 124 vagy 125 gigaelektronvolt lehet. Mindazonáltal a fizikusok még nem gyűjtöttek össze statisztikailag szignifikáns adathalmazt, hogy bejelenthessék a részecske felfedezését.

A CERN-ben tavaly 560 billió proton-proton ütközés adatait gyűjtötték össze és dolgozták fel, és a gyorsító jó úton halad, hogy 2012-ben 1500 billió proton-proton ütközést érjen el. A szakértők szerint azonban kevéssé valószínű, hogy az adathalmaz eléri a statisztikailag szignifikáns szintet.
Valamivel több adattal rendelkeznek, de az elemzés még folyik - hangsúlyozta Renilde Vanden Broeck, a CERN kommunikációs munkatársa. Hozzátette: így működik a tudomány. "Nem jelentik be a felfedezést mindaddig, amíg nem egészen biztosak a Higgs-bozon létezésében. Hiába gyarapodnak az új adatok, további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a jelenségek valóban a Higgs-bozon létét jelentik, vagy valami annál is egzotikusabb dolgot találtak".  • Hírek
  • Hírek