Gerzson
-3 °C
2 °C

Trükkösen flörtölnek a tintahalak

2012.07.04. 17:31

Hím társait becsapva udvarol a Csendes-óceán déli részén élő Sepia plangon nevű tintahal. A tintahal hímjei képesek arra, hogy célzott jelekkel bűvkörükbe vonják a kiválasztott nőstényt, és eközben a többi hím számára teljesen érdektelennek tűnjenek. A titok abban rejlik, hogy testük egyik oldalán legszebb párzási színüket mutatják, míg a másik oldalukon nősténynek tettetik magukat.

sepia
Fotó: Culum Brown / livescience.com

Az ausztrál Macquarie Egyetem kutatói a különös viselkedést szabadon élő tintahalaknál figyelték meg a Sydney-i öbölben.

A féloldalas trükk meglepően gyakorinak bizonyult, a nemek találkozásának 39 százalékában sikerült megfigyelni, amennyiben akadt a közelben rivális hím. Mindennek tetejébe a hímek még a szexuális aktus közben is megtartották a külvilág felé a nőstényekre jellemző színezetet, talán azért, hogy a többi hím ne zavarja meg őket.

A tintahalak a puhatestűek közül a legintelligensebbek. Nemcsak kiváló látásuk van, de a színüket is kedvükre változtatják, sőt háromdimenziós alakzatokat is képesek utánozni.