Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Rákot kaptak a GMO-val etetett patkányok

2012.09.20. 10:56

Francia kutatók szerint daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál. Bár a kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre készteti, az eredmények minden bizonnyal újabb vitát indítanak a GM-növények biztonságosságáról.

A tanulmány a Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban jelent meg, valamint egy londoni sajtótájékoztatón is ismertették a szerzők. Az mindenesetre szokatlan, hogy a kutatók nem engedték kommentálni a dolgozatukat. A kutatással kapcsolatban éles kritikát fogalmazott meg több nagy tekintélyű tudós is.

Gilles-Eric Seralini, a franciaországi Caeni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtószerrel szemben ellenálló, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtószert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok korábban pusztultak el, mint normál étrenden tartott társaik. A szer koncentrációja az ivóvízben nem haladta meg az Egyesült Államokban engedélyezett szintet.

000 Par7320295

Kimutatható a kockázat

A GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük. A kutatók elmondták, hogy a hím patkányok 50 százaléka, a nőstényeknek pedig 70 százaléka idő előtt pusztult el, míg a kontrollcsoportban ez az arány a hímeknél 30, a nőstényeknél pedig csupán 20 százalék volt.

Seralini egyike volt azoknak, akik korábban aggodalmuknak adtak hangot a génmódosított élelmiszerek biztonságos mivoltával kapcsolatban. Kételyeiket egy 2009-ben közzétett rövidebb tanulmányra alapozva fogalmazták meg. Mostani eredményeikkel egy lépéssel előrébb kerültek, ugyanis a kísérleti állatokat teljes, körülbelül 2 éves életciklusukon keresztül nyomon követhették.

Az NK602 jelű kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákat azzal hárította el, hogy a francia kutatók megalapozatlan következtetésre jutottak. Seralini úgy véli, hogy a patkányok teljes életciklusát végigkövető teszt reálisabb képet ad a kockázatokról, mint a korábbi, 90 napos etetési kísérletek, amelyekre a GM-növények engedélyezését alapozták.