Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Visszahoznák a Földre Curiosity űrszondát

2012.10.24. 10:37

Alig néhány hónapja dolgozik a Marson a Curiosity űrszonda, de a Nasa néhány szakértője már arról ábrándozik, hogy egy napon emberek utaznak el érte, hogy hazaszállítsák. Doug McCuistion, a Mars Exploration Program vezetője a személyes vágyát fogalmazta meg, amikor egy ünnepélyes eseményen arról beszélt, hogy a 2030-as vagy a 2040-es években embert küldenének a vörös bolygóra. „Látom magam előtt, ahogy az űrhajósok odasétálnak a Curiosity űrszondához” – mondta az amerikai űrhivatal többszörösen kitüntetett kutatója.

Várnak rá

A Curiosity misszióját kétévesre tervezték, de a járműnek elegendő energiája van ahhoz, hogy akár húsz éven át járja a bolygó poros felszínét, mondta McCuistion, aki műholdas kapcsolat segítségével tartott előadást a Skót-felföldön lévő Glenelg falu lakóinak. A testvérváros-avató rendevény apropója az volt, hogy a Mars egyik felszíni formációja a 280 lakosú Glenelgről kapta a nevét.

McCuistion szerint a Marsra küldött emberek képesek lesznek elsétálni a Curiosity-hez, hogy visszahozzák. "Egészen biztos vagyok abban, hogy találnánk neki helyet egy múzeumban" – mondta az űrkutató.

Túlfűtött remények

Bár a Curiosity generátorai az űrmisszió befejezése után még évtizedekig elegendő energiát tudnak termelni, sok minden megakadályozhatja az űrszonda további működését. A Mars felszínét beborító több ezer kráter például azt jelzi, hogy egy becsapódó meteor is eltrafálhatja az űrszondát, de ha ez nem is történik meg, az alkatrészek kopása miatt mindenképpen arra kell számítani, hogy a plutónium fűtőanyag kimerülése előtt működésképtelenné válik a Curiosity.

Bonnie Dunbar nyugalmazott űrhajós személyesen is megjelent a rendezvényen, és ő is beszélt a Mars-utazásról. „Nem az a kérdés, hogy ez megtörténik-e, hanem az, hogy ki és mikor teszi meg” – mondta az űrhajósnő.

Dunbar kifejtette, hogy fontos felkelteni a következő generációk érdeklődését a tudomány és a matematika iránt. Elmondása szerint az algebra kulcsfontosságú volt a karrierjében, például amikor mérnökként az űrsiklókon kezdett dolgozni, és később is, amikor űrhajósként repült rajtuk.