Jusztin
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

DNS-kockákból építettek 3D nanoszerkezeteket

2012.12.01. 15:36

A legókockákhoz hasonlóan funkcionáló, szintetikus DNS-építőelemekből készítettek a Harvard Egyetem egyik intézetének kutatói több mint száz, 3 dimenziós nanoszerkezetet. Az eredmény jelentős előrelépést jelent ahhoz a 2 dimenziós szerkezethez képest, amelyet szintén a biológia által inspirált mérnöki kutatásokkal foglalkozó Wyss Intézet munkatársai építettek meg néhány hónappal ezelőtt.

121129143259-large

A Science tudományos magazinban ismertetett módszer kifejlesztése jelenti a következő lépést ahhoz, hogy a DNS-nanotechnológiát minden eddiginél összetettebb feladatokra alkalmazhassák. Készülhetnek például a módszerrel olyan orvosi eszközök, amelyek célzottan juttatják el a hatóanyagokat a testen belül a megbetegedés helyére, vagy akár előre programozható teszteket is elhelyezhetnek egy-egy ilyen okos eszközön.

A legókocka ebben az esetben egy-egy rövid, szintetikus DNS-szakasz, ezekből a mindössze 32 bázis hosszúságú szálakból alakították ki a 3D-s szerkezetet. Így építettek fel például több száz elemből egy 25 nanométer élhosszúságú szilárd kockát. A kutatások célja, hogy elsősorban az orvoslásban felhasználható nanoméretű, biokompatibilis szerkezeteket készíthessenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!