Úton a világ legkisebb űrteleszkópjai

2013.02.25. 16:02

A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsátották fel hétfőn az indiai Szátish Dhávan űrközpontból a csillagok tanulmányozására. A parányi berendezéseket egy indiai hordozórakéta fedélzetén indították útnak a szriharikotai űrtelepről.

Hasonló nanoműholdakat már korábban is felbocsátottak, de ezeknek a feladata a Föld megfigyelése, illetve új űrtechnológiák kipróbálása volt, nem pedig a világűr vizsgálata. A húsz centiméter széles és kevesebb mint hét kilogramm súlyú űrszonda – amelyet Fényes Cél Keresőnek (Bright Target Explorer, BRITE) neveztek el – a legfényesebb csillagokat fogja fürkészni, miután Föld körüli pályára állt.

Cordell Grantet, a Torontói Egyetem kebelében működő Space Flight Laboratory kutatóintézet vezetője szerint a BRITE-programtól annak a bizonyítását várják, hogy ma már a nanoműholdak is képesek olyan teljesítményt nyújtani, mint régen a kisebbfajta űrhajók.

A hétfőn felbocsátott két BRITE-műholdat az UTIAS-nál fejlesztették, de az egyiket Ausztriában szerelték össze. A nanoszondák képesek észlelni és rögzíteni az általuk nyomon követett csillagok fényerejének változásait, függetlenül attól, hogy milyen pályán keringenek. A program keretében később további négy űrteleszkópot terveznek Föld körüli pályára állítani.  • Hírek
  • Személyi kölcsön