Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egyéves a Masat–1 műhold

2013.02.13. 13:08
Történelmet írtak a BME fejlesztőmérnökei 2012 február 13-án, amikor az Európai Űrügynökség bázisáról sikeresen útnak indították a az általuk elkészített első magyar műholdat.

Egy éve indult el a világűrbe a Masat–1 műhold az főként olasz fejlesztésű Vega rakétán, amelynek éppen az volt az egyik előnye, hogy egyidejűleg több kicsi műholdat tudott magával vinni és Föld körüli pályára állítani. Az első magyar műhold mérföldkő volt a magyar űrtechnikai fejlesztésekben.

A magyar szállítmány egy CubeSat szabványnak megfelelő kis méretű és tömegű, csupán 10×10×10 centiméteres és 1 kilogrammos műhold, amely a Föld felé  a 437,345 megahertzes rádióamatőr frekvencián sugároz digitális jeleket.

Nem sokkal az indítás után, február 16-án már hivatalosan is rádióamatőr-műhold lett a Masat–1, miután megkapta az úgynevezett OSCAR számot. Az MO-72 elnevezés első része a Magyar Orbiting szavak rövidítése, a szám pedig azt jelenti, hogy ez 72. rádióamatőr-műhold. Az elmúlt évben a világ több tucat országában 173 rádióamatőr fogadta a Masat–1 által küldött adatcsomagokat, összesen több mint két és félmiliót.

Az elliptikus pályán (350 km×1450 km) mozgó objektum naponta 3-4-szer halad el hazánk fölött, ezért a BME csapatának csak néhány perc áll a rendelkezésére a jelek fogadására.

A budapesti egyetemi csapat tavaly márciusban leplezte le a Masat–1 legnagyobb meglepetését, a fedélzeti kamerát, amely a tervezés utolsó szakaszában került rá az űreszközre. Az önmagában is jó hír, hogy a fejlesztők végre saját űrfotókkal is rendelkeznek, de ennél sokkal fontosabb volt azt bebizonyítani, hogy a rendszer képes kiszolgálni egy kamerát, és a fájlokat sikeresen vissza tudja juttatni az irányítóközpontba.

Tavaly a Masat–1 vezérlő szoftverét is továbbfejlesztették, a beépített automatikus frekvencia korrekciós modul a műholddal való kommunikációban nyújt segítséget. A BME E épületére új villámhárítót szereltek, ami a YAGI antennáknak biztosít védelmet, és már elkezdték kiépíteni azokat az eszközöket, amelyek a következő Masat műholdakkal történő, nagyobb sebességű kommunikációhoz akarnak majd használni. A BME a következő lépésben egy a mostaninál 2-3-szor nagyobb műholdat szeretne az űrbe juttatni.