Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közeleg a nagy kabócainvázió Amerikában

2013.04.10. 13:14
Cicada molting animated-2.gif
Fotó: Wikimedia Commons

Különös invázióra számíthatnak az Egyesült Államok keleti partvidékének lakói, kabócák ezrei árasztják el városaikat. A kabócák egyik fajtája, a Brood II ugyanis 17 évente bújik ki a földből, a két-három centiméteres, kékesfekete testű rovarok ilyenkor mindent elárasztanak.

A kabócák nem veszélyesek az emberre és az állatokra sem, csak óriási számuk miatt kellemetlenek. A Wired magazin egy 13 évvel ezelőtti esküvőről ír, felejthetetlennek nevezi, ahogy a hangosan zümmögő állatok elborították a lakodalmas asztalt és nekirepültek a vendégeknek.

A mostani rajzást április végére vagy május elejére várják Észak- és Dél-Karolinában, Washington, New York, Philadelphia júniusban következik. Az időzítés az időjáráson múlik, ez a fajta ugyanis tényleg 17 évet tölt a föld alatt, amikor a hőmérséklet eléri a 18 fokot, akkor bújnak elő.

A hímek énekelni kezdenek, ettől olyan hangosak. A párzás után a nőstények faágakra teszik petéiket, majd kezdődik a kabócák tömeges pusztulása. A petékből kikelő lárvák a földre hullanak és beássák magukat a földbe, így kezdődik újra a körforgás.

Michael Raup entomológus 1962 nyarát idézi fel, amikor a gyerekek sikoltozva menekültek a rovarok elől. A hímek ugyanis nem tudnak jól repülni, gyakran nekirepülnek embereknek, épületeknek és egyéb tárgyaknak.

Kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot a 17-es számra, néhányan arra gyanakodnak, hogy az egésznek van valami köze ahhoz, hogy prímszámról van szó. Egy másik kabócafaj például 13 évente bújik ki a földből, és a 13 is prím – magyarázta Michael Raup.

Az elmúlt években többször is volt arra példa, hogy nagyobb mennyiségű kabóca bújt elő a földből, 2004-ben például a Brood X nevű, ezek ráadásul nagyobbak is voltak. A 13 évente előbújó, Brood XIX nevűek pedig 2011-ben árasztották el a városokat.

A kabócák rajzása azért kap ekkora figyelmet, mert az Egyesült Államok egyik legsűrűbben lakott vidékét árasztják el, a New York-i Central Parkban például különösen sokat várnak belőlük. Több honlap is foglalkozik a témával, a helyi rádiók pedig riasztást ígértek azokr a napokra, amikor a kabócák megjelenése várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?