Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálták a legtávolabbi csillagvárost

2013.04.17. 21:38

A világegyetem bölcsőjéből származó, az eddigi legtávolabbi masszív galaxisra bukkantak a csillagászok az Európai Űrügynökség Herschel-teleszkópjának segítségével. A HFLS3 néven katalogizált csillaghalmaz fénye már 12,8 milliárd éve felragyogott, vagyis kevesebb, mint 900 millió évvel az ősrobbanás után. A HFLS3 galaxis csillagainak tömege csaknem 40 milliárdszorosa a Napénak – írták a kutatók a Nature-ben megjelent tanulmányukban.

Dominik Riechers, a Cornell Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint a galaxis bizonyítja, hogy a viharos csillagkeletkezéseknek már az ősrobbanás után 880 millió évvel, vagyis az eddig véltnél jóval korábban is voltak fellángoló, heves korszakai. Más kutatók nemrég azt állapították meg, hogy a viharos csillagkeletkezések leghevesebb korszaka kétmilliárd évvel az ősrobbanás után volt.

A viharos csillagkeletkezés során a galaxisok nagy sebességgel új csillaggá alakulnak kozmikus gázokból és porból. A csillagvihar-galaxisokban, más néven csillagontó galaxisokban a csillagkeletkezés üteme az átlagosnál nagyságrendekkel, hozzávetőleg ezerszer nagyobb. A HFSL3 azonban még ennél is termékenyebb, évente kétezerszer nagyobb ütemben születnek benne a csillagok, mint a Tejúton.

Szerdán az Európai Déli Obszervatórium (ESO) is figyelemre méltó, az ALMA szuperteleszkóppal végzett megfigyelések eredményeiről számolt be. A teljes egészében március 13-án felavatott, a chilei Atacama-sivatagban működő rádióteleszkópos hálózat segítségével sikerült a fiatal univerzumban pontosan lokalizálni több mint száz olyan galaxist, amelyeket a viharos csillagkeletkezés szakaszában figyeltek meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?