Gyula
8 °C
21 °C

Magyarországon ritka a megelőző mellamputáció

2013.05.15. 07:21

Megosztott a magyar orvosszakma a mellek emlőrák megelőzése céljából való eltávolításával kapcsolatban. A szoros betegkövetést és a rendszeres szűrést sokkal fontosabbnak tartották a hazai onkológusok az elmúlt 15 évben, mint a radikális, megelőző petefészek- vagy emlőeltávolítást – írja a szerdai Népszabadság.

A lapnak Oláh Edit genetikusprofesszor, az Országos Onkológiai Intézet molekuláris genetikai osztályának vezetője arról beszélt, hogy eddig mintegy 9000 beteg adatait gyűjtötték össze. Magyarországon a mellrákkal kezelt nők 5 százaléka, a petefészek-daganatok 11 százaléka, a férfiemlőrákos esetek harmada hozható összefüggésbe a BRCA gén mutációjával – Angelina Jolie mellműtétjét ezzel indokolták.

Magyarországon mindmáig csak nagyon kevesen vették igénybe a megelőző szerveltávolító műtéteket, a hazai onkológusok  közül sokan nincsenek meggyőződve róla, hogy ezzel valóban véglegesen meg lehet előzni a betegséget – olvasható a cikkben, amely azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy Angelina Jolie bejelentette, hogy a mellrák kockázatának csökkentése érdekében mindkét mellét eltávolíttatta.

A színésznő más nőket is bátorít

Miután Angelina Jolie édesanyja mellrákban hunyt el, s ő maga is hordozta a betegség kockázatát növelő BRCA1 gén mutáns változatát, a színésznő mindkét melle eltávolítása és mellimplantátumok behelyezése mellett döntött, hogy megelőzze az emlőrák kialakulását.

Orvosai szerint 87 százalék esélye volt mellrákra és szintén komoly esélye volt petefészekrákra, de a betegség még nem alakult ki nála. „Úgy döntöttem, hogy amennyire csak lehet lecsökkentem a betegség kockázatát” – a BBC szerint a színésznő ezzel indokolta a döntését.

„Erősnek érzem magam, hogy meghoztam ezt a komoly döntést, és ez egyáltalán nem csökkenti a nőiességemet. Arra bíztatok minden nőt, különösen akiknek a családjában előfordult a mellrák, vagy a petefészekrák, hogy forduljon olyan orvoshoz, aki át tud segíteni ezen a nehéz életszakaszon és segít megalapozott döntést hozni” – mondta.