Hány Newton erő tépi ByeAlex kedvesét?

2013.05.22. 12:28

A kultúra és a tudomány együtt csodákra képes, ezt nemcsak mérnöki pontossággal megalkotott festmények, épületek, egyéb műtárgyak bizonyítják, hanem a népszerű slágerekből a BME Fizika 1 Mechanika pótzéhájára bekúszó érdekes feladatok is, amelyekre rábukkant a cink.hu.

A korábbi zárthelyiken szerencsétlenül járt hallgatóknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekben folyamatosan visszatért az Euróvízióra kiküldött ByeAlex és külföldiek körében népszerű számának szövege. Ráadásul kreatív módon a feladathoz illesztve, például így:

1. Az én kedvesem egy olyan lány, akit hóbortos álmok tépnek... Az egyik álom F1 = ( 240 j – 120 k) [N] erővel, a másik álom F2 = ( –320 j + 320 k ) [N] erővel hat az én 80 kg tömegű kedvesemre.

a) Írjuk fel az én kedvesem gyorsulásvektorát!

b) Hol lesz az én kedvesem 3 s múlva és mekkora lesz a sebességének nagysága, ha a t = 0 s-ban az r0 = ( 5 i + 9 j – 2 k ) [m] pontból indul v0 = ( 2 i – j ) [m/s] kezdősebességgel?

c) Mekkora az én kedvesem elmozdulásának nagysága az első 3 s alatt?

A teljes feladatsor letölthető itt.

Nem ez az első eset, hogy a BME vicces kedvű oktatói dolgozatkérdésekben reagálnak aktuális eseményekre: amikor tavaly szeptemberben egy valódinak nézett játék pisztoly miatt Luke-ra futott a TEK, októberben már bő lére eresztett kombinatorikafeladatban köszönt vissza az eset a számítástudomány alapjairól szóló zárthelyin.

A reáltudományokban mostanában egyre népszerűbb ez a fajta, tudományos nyelvet a hétköznapi dolgokkal keverő humor: tavaly februárban egy fizikus valódinak tűnő tudományos dolgozat formájában kérte meg kedves kezét, a kitöltendő rész szerint sikeresen.  • Hírek
  • Árfolyam