László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hány Newton erő tépi ByeAlex kedvesét?

2013.05.22. 12:28

A kultúra és a tudomány együtt csodákra képes, ezt nemcsak mérnöki pontossággal megalkotott festmények, épületek, egyéb műtárgyak bizonyítják, hanem a népszerű slágerekből a BME Fizika 1 Mechanika pótzéhájára bekúszó érdekes feladatok is, amelyekre rábukkant a cink.hu.

A korábbi zárthelyiken szerencsétlenül járt hallgatóknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyekben folyamatosan visszatért az Euróvízióra kiküldött ByeAlex és külföldiek körében népszerű számának szövege. Ráadásul kreatív módon a feladathoz illesztve, például így:

1. Az én kedvesem egy olyan lány, akit hóbortos álmok tépnek... Az egyik álom F1 = ( 240 j – 120 k) [N] erővel, a másik álom F2 = ( –320 j + 320 k ) [N] erővel hat az én 80 kg tömegű kedvesemre.

a) Írjuk fel az én kedvesem gyorsulásvektorát!

b) Hol lesz az én kedvesem 3 s múlva és mekkora lesz a sebességének nagysága, ha a t = 0 s-ban az r0 = ( 5 i + 9 j – 2 k ) [m] pontból indul v0 = ( 2 i – j ) [m/s] kezdősebességgel?

c) Mekkora az én kedvesem elmozdulásának nagysága az első 3 s alatt?

A teljes feladatsor letölthető itt.

Nem ez az első eset, hogy a BME vicces kedvű oktatói dolgozatkérdésekben reagálnak aktuális eseményekre: amikor tavaly szeptemberben egy valódinak nézett játék pisztoly miatt Luke-ra futott a TEK, októberben már bő lére eresztett kombinatorikafeladatban köszönt vissza az eset a számítástudomány alapjairól szóló zárthelyin.

A reáltudományokban mostanában egyre népszerűbb ez a fajta, tudományos nyelvet a hétköznapi dolgokkal keverő humor: tavaly februárban egy fizikus valódinak tűnő tudományos dolgozat formájában kérte meg kedves kezét, a kitöltendő rész szerint sikeresen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!