Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Csíkot rajzolt a vulkáni hamufelhő az égre

2013.05.23. 16:02

A Nemzetközi Űrállomásról is tisztán látni a május 18-án kitört Pavlof-vulkán füstjét. A vulkán az Alaszkai-félszigeten található, az egyik legaktívabb amerikai tűzhányó, az utóbbi években több kitörése volt.

A 2515 méteres vulkán május 13-án tört ki, az Alaszkai Vulkán Obszervatórium ekkor földrengést észlelt a hegy közeléből. A társaság azonnal megemelte a riasztási szintet, és ellenőrizte a jelentést. Egy nappal később bebizonyosodott, hogy valóban kitört a vulkán, a hegy felett elrepülő pilóta lávafolyamot vett észre a hegy oldalában.

A következő napokban már egyértelmű volt, hogy kitört a vulkán, május 15-én nagyjából hat kilométer magasra lőtte ki a vulkáni törmeléket és a láva is folyni kezdett a vulkán kürtőjéből. Az űrállomásról május 18-án készítették a képet, amikor az ISS éppen 764 kilométerre volt a vulkántól dél-délkeleti irányban.

A Pavlof-vulkán ezelőtt utoljára 2007 szeptemberében tört ki. Akkor nem veszélyeztette a környező településeket, de a légi közlekedést zavarta. A mostani kitörés még tart, legalábbis a szeizmikus mozgás alapján ezt feltételezik, a Pavlof vulkán megfigyelése távolról történik, nincsenek helyszíni megfigyelő állomások.