Mátyás
-6 °C
1 °C

1800 éves utat találtak Jeruzsálemben

2013.06.26. 18:09

Az elmúlt hetekben Jeruzsálemben feltárták egy 1800 éves római kori út eddig megtalált legépebb szakaszát – jelentette be kedden az Izraeli Régészeti Hatóság.

A régészek egy jeruzsálemi arab lakónegyed, Beit Hanina vízvezeték-építési munkálatai előtt a szokásos feltáró munkálatok során bukkantak a leletre. A nagy, sima kövekkel fedett, zárókövek szegélyezte országút nyolc méter széles volt, és sokat használhatták – erre utal, hogy már annak idején többször megjavították.

Ennek az útnak a létéről már tudtak más szakaszainak feltárásából és korabeli írásos emlékekből. A 2. és 4. század között Jeruzsálemet két út kötötte össze a tengerparti Jaffával. A most feltárt szakasz a mai 443-as főút nyomvonalán haladó egykori római kori országútnak volt a része, amelynek maradványai eddig még sehol sem kerültek elő ennyire jó állapotban.

Az építkezést és az út fenntartását a katonai egységek vezényelték, de civilek is részt vettek a munkálatokban a hatóságok által rájuk rótt kötelező közmunkák részeként – idézte fel az ásatásokat vezető Dávid Jeger régész.

A rómaiak nagy jelentőséget tulajdonítottak a birodalom útjainak. Nagy összegeket fektettek a birodalom utakkal való átszelésébe és a kor legmodernebb technológiáját alkalmazták. A hatékony és biztonságos közlekedés egyaránt szolgálta a hivatalnokokat, a katonákat, a gazdaságot és a nagyközönséget.