Mi van a szkafander belsejében?

2013.08.02. 14:59

Mi van a szkafanderben? Erre a kérdésre próbál választ adni a Smithsonian Intézet Légi és Űrmúzeumának új kiállítása, amiben röntgenfelvételekkel mutatják be a jobbára csak kívülről látott speciális védőruhákat. Sajnos a fényképeken az üres szkafandereket fényképezték le, így a legvalószínűbb válasz a kérdésre, vagyis az űrhajós nem szerepel a felvételeken.

Az Űrre öltözve (Suited for Space) című kiállításon nem a ma használt űrruhák kerültek szokatlan részletességgel a látogatók elé, a tárlat inkább a Hold meghódítása idején használt eszközökre koncentrál. A technológiai megoldások persze már ekkor is nagyszerűek és érdekesek voltak, az 1964 A4-H nevű sisak például csapágysoron forgott, hogy ne akadályozza az űrhajóst a kilátásban. Van kép a holdsétáknál használt bakancsról, illetve egy 1968-ban kifejlesztett kísérleti űrruháról is.

Az űrruhák felépítése azért is külön érdekes lehet, mert pont az elmúlt hetekben kezdett szivárogni egy a ma használt példányok közül. A Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő, épp űrsétát végző Luca Parmitano saját bevallása szerint – a súlytalanságban az orrába, a fülébe és a szemébe tapadó víz miatt – vakon támolygott vissza a légzsilip biztonságába, ahol Karen Nyberg amerikai űrhajós már törölközőkkel felvértezve várta.  • Tippek
  • Betét