Boglárka
19 °C
35 °C

Ikrekkel kutatják az űrutazás genetikáját

2013.08.12. 12:14

Az egyetlen amerikai egypetéjű űrhajós ikerpár arra vállalkozik, hogy rajtuk kutassák a hosszú ideig tartó súlytalanság genetikai hatásait. Az egyik iker, Mark Kelly, aki eddig négy űrmissziót vezetett, köztük az Endeavour utolsó útját, a teszt Földön maradó tagja. Az űrhajós azért lépett ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kötelékéből 2011-ben, hogy ápolja feleségét, Gabrielle Giffordsot, aki akkor parlamenti képviselőként dolgozott. 2011 januárjában egy arizonai politikai rendezvényen egy fegyveres tüzet nyitott a tömegre, hat embert megölt, 26-ot megsebesített, köztük Giffords képviselőt.

A másik iker, Scott Kelly, aki két missziója után már veteránnak számít, a Nemzetközi Űrállomáson készül egész éves űrutazásra, ami a NASA történetének leghosszabb missziója lesz. Csak négy orosz asztronauta tartózkodott ugyanennyi ideig vagy tovább a ma már nem működő Mir űrállomáson.

John Charles, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában működő humán kutatási program vezető tudósa elmondta, ez lesz az első alkalom, amikor az űrutazás genetikai hatásait vizsgálják. Alapvetően megfigyelésre készülünk, meglátjuk, mit találunk – tette hozzá. Az űrkutatási hivatal várja a tudósok kutatási javaslatait.

Az új-mexikói Albuquerque-ben élő Mark Kelly – testvére űrbéli tartózkodása idején – többször is Houstonba fog utazni, hogy vizsgálatokat végezzenek rajta. A kutatók a súlytalanság okozta genetikai hatásokat szeretnék vizsgálni. Reméljük, vérvizsgálatok és kérdőívek segítségével választ kaphatunk a kérdéseinkre, így lenne a legegyszerűbb. Ám felkészültünk a tudományos közélet bármiféle javaslatára, mely az űrutazás genetikai hatásainak megismerését ígéri – magyarázta Charles. Az ikerkutatási javaslatokat szeptemberre várják.

Scott Kelly az orosz Mihail Kornyenkóval együtt 2015 márciusában lép az űrhajó fedélzetére, nagyjából egy hónappal a bátyjával közös ötvenedik születésnapjuk után.