Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Honnan erednek a macskák és medvék?

2014.01.08. 10:41

Belgiumban talált fosszíliák végre megmagyarázhatják, honnan származnak a macskafélék, kutyafélék és még számos húsevő emlős. A nyomok egy 55 millió évvel ezelőtt élt állathoz vezetnek, amelynek maradványait Dormaal mellett találták meg.

140106160029-large
Fotó: Charlène Letenneur (MNHN) and Pascale Golinvaux (RBINS) / sciencedaily.com

Az állatot emiatt Dormaalocyonnak nevezték el. Az új fajt Floréal Solé és kollégái fedezték fel, ők illesztették a húsevő emlősök evolúciós családfájába. Az állat vizsgálata azért fontos, mert így jobban megérthetjük a korai húsevő emlősök eredetét, életét és fejlődését.

Több példányt is találtak, összesen 250 fogat és több bokacsontot tudtak megvizsgálni. Még tejfogakat is találtak a kutatók. A fogak primitív felépítése miatt arra következtetnek, hogy ez az állat közel van a húsevő emlősök kifejlődésének kezdetéhez. Ez viszont azt is jelentheti, hogy az európai kontinensen alakultak ki ezek az állatok.

A lábcsontok felépítése azt mutatja, hogy a Dormaalocyon valószínűleg fákon élt, de legalábbis gyakran mászott fára. Ez egybevág az 55 millió évvel ezelőtti környezettel, akkoriban meleg volt az időjárás és erdős részek voltak jellemzőek a területen. Csak röviddel vagyunk túl a paleocén-eocén korszakok határán bekövetkezett hőmérsékleti maximumon, amikor igencsak nagy volt a forróság a Földön. Alig néhány ezer évet átívelő időszak alatt a globális átlaghőmérséklet öt Celsius-fokot emelkedett.

A korai húsevő emlősök utáni kutatás azonban nem zárult le, ennél régebbi fajai is vannak a csoportnak, amelyeket még meg kell találni ahhoz, hogy megtudjuk, valójában honnan származnak ezek az állatok.