Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A bálnaszámlálási forradalom kapujában

2014.02.13. 15:06

Egy új módszerrel az űrből is meg lehet számolni a bálnákat – írja az MTI. Az automata rendszer nagy felbontású műholdképekkel és egy képfeldolgozó szoftverrel észleli az állatokat.

A kutatók az argentin Valdés-félszigeti Golfo Nuevo egy kijelölt, 113 négyzetkilométeres területén végeztek próbaszámításokat, mert ez természetes szülőhelye a déli simabálnáknak.

Az új módszer forradalmasíthatja a bálnaszámlálást. Ezt ma a partról, illetve hajók és repülőgépek fedélzetéről végzik, de így csak kis területet tudnak belátni. Egy automatizált műholdas rendszer viszont olcsóbban vizsgálhat sokkal nagyobb óceánterületeket.

Ahogy a műholdképek felbontása növekszik és a képelemzési módszereink is fejlődnek, sokkal több fajt leszünk képesek megfigyelni, akár más területeken is – mondta Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram munkatársa. – Lehetővé válna egész populációk számlálása és idővel azok vonulási irányának a nyomon követése is.

A kutatók a legmodernebb kereskedelmi Föld-figyelő műholdat, a WorldView-2-t használták. Mint elmondták, annak ellenére, hogy óriási állatokról van szó, a bálnák csupán néhány pixelesnek látszanak a műholdfelvételen.

A képek manuális elemzése során 55 valószínű és 23 lehetséges bálnát, illetve 13, a felszín közelében lévő lényt azonosítottak a képeken. Az automata vizsgálat a lehetséges bálnák 89 százalékát találta meg.

Fretwell ugyanakkor megjegyezte, hogy a módszernek megvannak a korlátai: a zavaros vagy homályos víz például megzavarja a vizsgálatot. A kutatók azonban úgy látják, a műholdas számlálás hasznos környezetvédelmi eszközzé válhat.