Judit
2 °C
7 °C

Mini dinoszauruszt találtak Alaszkában

2014.03.13. 15:57

Egy új dinoszauruszfajt fedeztek fel Alaszka északi részén. A kis állat a kövületek alapján a Tyrannosaurus rex egyik rokona lehetett – írja az MTI.

A 70 millió éves maradványokat a késő krétakorból származó üledékes kőzetekben találták a texasi Perot Természeti és Tudományos Múzeum munkatársai. Az észak-alaszkai Prince Creek képződményben fellelt maradványok – részleges koponya-, állkapocs- és pofacsontmaradványok –vizsgálatából kiderült, hogy az állat a tyrannosaurusok rokona. Ezt újdonság volt, azt hitték, egy teljesen más faj megkövült maradványait vizsgálják.

Hasonló maradványokra ennyire északi tájon még sosem bukkantak; korábban csak Észak-Amerika és Ázsia középső és délebbi részein tártak fel ehhez hasonló lelőhelyeket.

A koponyacsontok a Nanuqsaurus hoglundi nevű új tirannoszauruszfaj csontjai. Ezek szoros rokonságban álltak két másik tirannoszauridával, a Tarbosaurusokkal és a Tyrannosaurusokkal. Az új faj a becslések szerint viszonylag kicsi volt. Egy felnőtt példány koponyájának hosszúsága körülbelül 62  centiméter lehetett, szemben a T. rex 150 centiméteres koponyájával.

Elszigetelten élhettek

Anthony Fiorillo és Ronald S. Tykosky, a tanulmány szerzői szerint az N. hoglundi kisebb testmérete arra utal, hogy a faj alkalmazkodott az északi-sarki évszakok erőforrásaihoz. A faj részben elzárt lehetett a kontinens többi részétől az olyan geológiai képződmények által, mint a kelet-nyugati vonulatú Brooks-hegység.

A mini dinoszaurusz felfedezése szuper dolog, mivel feltár nekünk valamit abból, hogy milyen körülmények uralkodtak az ősi Északi-sarkon. Az teszi még érdekesebbé a felfedezést, hogy a Nanuqsaurus hoglundi megmutatja nekünk az ősi északi-sarki világ biológiai gazdagságát egy olyan korban, amikor az Föld még igen meleg volt a mai viszonyokhoz képest.

– mondta Fiorillo a Science Dailynek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?