Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Mini dinoszauruszt találtak Alaszkában

2014.03.13. 15:57

Egy új dinoszauruszfajt fedeztek fel Alaszka északi részén. A kis állat a kövületek alapján a Tyrannosaurus rex egyik rokona lehetett – írja az MTI.

A 70 millió éves maradványokat a késő krétakorból származó üledékes kőzetekben találták a texasi Perot Természeti és Tudományos Múzeum munkatársai. Az észak-alaszkai Prince Creek képződményben fellelt maradványok – részleges koponya-, állkapocs- és pofacsontmaradványok –vizsgálatából kiderült, hogy az állat a tyrannosaurusok rokona. Ezt újdonság volt, azt hitték, egy teljesen más faj megkövült maradványait vizsgálják.

Hasonló maradványokra ennyire északi tájon még sosem bukkantak; korábban csak Észak-Amerika és Ázsia középső és délebbi részein tártak fel ehhez hasonló lelőhelyeket.

A koponyacsontok a Nanuqsaurus hoglundi nevű új tirannoszauruszfaj csontjai. Ezek szoros rokonságban álltak két másik tirannoszauridával, a Tarbosaurusokkal és a Tyrannosaurusokkal. Az új faj a becslések szerint viszonylag kicsi volt. Egy felnőtt példány koponyájának hosszúsága körülbelül 62  centiméter lehetett, szemben a T. rex 150 centiméteres koponyájával.

Elszigetelten élhettek

Anthony Fiorillo és Ronald S. Tykosky, a tanulmány szerzői szerint az N. hoglundi kisebb testmérete arra utal, hogy a faj alkalmazkodott az északi-sarki évszakok erőforrásaihoz. A faj részben elzárt lehetett a kontinens többi részétől az olyan geológiai képződmények által, mint a kelet-nyugati vonulatú Brooks-hegység.

A mini dinoszaurusz felfedezése szuper dolog, mivel feltár nekünk valamit abból, hogy milyen körülmények uralkodtak az ősi Északi-sarkon. Az teszi még érdekesebbé a felfedezést, hogy a Nanuqsaurus hoglundi megmutatja nekünk az ősi északi-sarki világ biológiai gazdagságát egy olyan korban, amikor az Föld még igen meleg volt a mai viszonyokhoz képest.

– mondta Fiorillo a Science Dailynek.