Szilvia
5 °C
16 °C

Nem jó, ha gyorsétterem van a közelünkben

2014.03.14. 09:27

Brit kutatók szerint segítené az elhízás elleni harcot, ha nem építenének gyorséttermeket otthonok és irodák közelébe. A kutatási eredmények szerint a lehetőség, hogy könnyen hozzáférhetünk a pizzához és más gyorséttermi ételekhez, megduplázza az elhízás esélyét. 

A felmérések azt mutatják, a helyzeten néhány intézkedéssel lehetne javítani - például nem kéne gyorséttermeket építeni iskolák közelébe. Mások azzal érvelnek, hogy a döntéshozóknak inkább arra kéne koncentrálniuk, hogy egészségesebbé tegyék a gyorskajákat.

A kutatási eredményeket több mint ötezer, 1950 és 1975 között született felnőtt követéses vizsgálatával gyűjtötték össze. A Cambridge Egyetem epidemológusai azt vizsgálták, hogy az érintettek milyen gyakran vásárolnak elvihető ételeket, vagyis pizzát, hamburgert, csipszet és más gyorskaját az otthonukhoz közel, a munkahelyükön és ingázás közben.

Amennyire lehetséges volt, a kutatók más, az elhízást befolyásoló tényezőket, például a dohányzást, az iskolai végzettséget és az átlagos jövedelmet is figyelembe vették a kiértékelésnél.

Azok, akik könnyebben hozzáférhettek az elvihető gyorséttermi ételekhez, általában közel kétszer akkora eséllyel híztak el, mint azok, akik nem. [...] A kutatási eredményeink azt sugallják, hogy a környékünkön elérhető gyorséttermek korlátozása sikeres lehet.

– mondta a BBC-nek a kutatás vezető dr. Thomas Burgoine.

Mások azt állítják, hogy a gyorséttermi kaja egészségesebbé tétele hatékonyabb megoldás lenne.

Ahelyett, hogy korlátozzák a gyorskajákat, inkább a megváltoztatásukra kéne törekednünk. Az egészséges ételnek nemcsak elérhetőnek, hanem látványosnak, finomnak és olyan olcsónak kell lennie, mint az egészségtelennek.

– mondta dr. Kathryn Neckerman, a Columbia Egyetem kutatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?