Jolán
2 °C
4 °C

Frissítik a Rosetta leszállóegységének szoftvereit

2014.03.25. 10:57

A Rosetta űrszonda januárban ébredt fel két és fél éves hibernációjából, megkezdte a Csurjumov-Geraszimenko üstökös megközelítését és a tervek szerint Philae nevű leszállóegysége novemberben száll le az üstökösmagra. Ezzel ez lesz az első űrszonda, amely nemcsak megközelít egy üstököst, de le is száll rá.

A leszállóegység központi vezérlő és adatgyűjtő rendszerét magyar kutatók fejlesztették, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet Űrkutató Csoportja tudósai vettek részt. A csoport most is aktívan vesz részt a németországi Rosetta Műveleti Központ munkájában.

A Rosetta űrszonda 2004. március 2-án indult el Francia-Guayanából. Indulása után többször megkerülte a Napot, többször elhaladt a Föld és a Mars mellett, két kisbolygóval is találkozott, 2008-ban a 2867 Steins bolygóval, 2009-ben a 21 Lutetia kisbolygóval. Az eltelt tíz év alatt a kutatók nagyon sok új ismeret szereztek a Csurjumov–Geraszimenko üstökösről, így pontosítani kellett a leszállóegység szoftverein, hogy hiba nélkül történjen a történelmi találkozás.

Az új ismeretek birtokában pontosított fedélzeti szoftver tesztjei sikerrel zárultak a kölni Német Légi és Űrrepülési Központ (Deutsches Zentrum für Luft und Raufahrt – azaz DLR) a leszállóegység földi referencia modelljén – tudtuk meg Baksa Attilától, a csoport vezető fejlesztőjétől. Az új szoftver változatot átvette az Európai Űrügynökség darmstadti irányító központjában lévő Rosetta Küldetés Műveleti Központ.

A tervek szerint innen a hét végén, március 28-án töltik fel az üstökös felé 30 ezer km/h sebességgel száguldó űrszondára. Ebben az időszakban a magyar szoftverfejlesztő csapat több tagja (Balázs András, Baksa Attila, Pálos Zoltán) személyesen is segítik majd kölni DLR-ben található Leszállóegység Műveleti Központ mérnökeit a szoftver feltöltés és tesztelés műveleteiben.

Az üstökös azért ilyen fontos, mert magja a Naprendszer ősi anyagát hordozza. Ennek tanulmányozásával a kutatók többet megtudhatnak a Naprendszer keletkezéséről. Erre utal az űrszonda elnevezése is, azt remélik, hogy ez az üstökös lesz a Naprendszer kutatásának rosette-i köve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?