Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a tavasz, itt az öngyilkossági hullám

2014.03.25. 13:04

Egy átlagos napon 105 amerikai veszti életét öngyilkosság miatt. Meglepő módon többen lesznek öngyilkosok, amikor jó idő van. A népítélet szerint télen sokkal gyakoribbak az öngyilkosságok, mert a depresszió tünetei sokkal inkább jelentkeznek a hideg, sötét napokon. Egy másik mítosz szerint több az öngyilkosság hétvégéken, amikor a szenvedő emberek kizárva érzik magukat a társadalomból.

A tények azonban mást mondanak: 1800 óta az öngyilkosságok száma tavasszal tetőzik, és télen a legalacsonyabb. Egy 1995-ös, Social Science & Medicine-ben publikált tanulmány szerint májusban a leggyakoribbak az öngyilkosságok, míg februárban a legalacsonyabb ez az arány, míg egy 1997-es kutatás szerint a déli féltekén is az ottani tavasszal a legmagasabb az öngyilkosok száma.

A szezonális változások okai egyelőre ne mismertek pontosan. Néhány kutató szerint az ídőjárás, mások szerint a társas kapcsolatok dinamikája, megint mások szerint pedig a gyulladásos megbetegedések emelkedése felelő a trendért. 

Télen nincs erejük

Adam Kaplin, a balimore-i Johns Hopkins egyetem kutatója hisz az időjárási hipotézisben: szerint a legtöbb embernek télen nincs elég energiája, hogy végigvigyen egy öngyilkossági tervet.

A társadalmi magyarázat szerint az öngyilkosságtól veszélyeztetett embereknek sokkal több kihívással kell számolniuk, amikor az idő felmelegedik, és a társadalmi interakciók száma megnő: ilyenkor azt érzik, hogy eddigi téli izolációjuk mindenkiről elmúlt, saját magukat leszámítva. 

Ezt a hipotézist támasztja alá, hogy egy 1995-ös felmérés szerint a mezőgazdasági társadalmakban több a szezonális öngyilkosság, mint az ipariakban. A mezőgazdasági országok működése sokkal szezonálisabb, míg a beltéri munka nem függ az időjárás körülményeitől. Az ipari országokban máskor is látunk kiugró értékeket, például iskolakezdés idején.

Ehhez kapcsolódóan, az osztrák börtönök öngyilkosságainak 2004-es elemzése a Journal Psychiatry Researchben megjelent tanulmány szerint semmiféle szezonális hatást nem mutatott. Ez valószínűleg a korlátozott kommunikációnak köszönhető, ahogy az évszakok változásait sem képesek ugyanúgy átélni bezárva.

Testi folyamatok

A társadalmi nyomás nem az egyetlen lehetséges magyarázat a tavaszi öngyilkosságokra: egyes kutatók szerint a fizikai folyamatok a felelősek.

A depressziót és az öngyilkos gondolatokat és cselekvéseket régóta összekötik a gyulladásokkal: krónikus testi válaszokkal, amelyeket stressz okoz. A kapcsolatot már egerekben és embereken is bizonyították. Például azok, akiket az interferon-alfa immunerősítővel kezelnek Hepatitis C ellen, mellékhatásként gyakran pár hét alatt depressziósak lesznek.

Mindemellett a sclerosis multiplexes betegnél a legmagasabb a depressziósok aránya. A Michigan State University 2012-es tanulmánya szerint pedig a kinolinsav megemelkedett értéke öngyilkos gondolatokhoz vezet.

Egyes kutatók szerint összefüggés van a tavasz és a gyulladások között: 2013-ban dán kutatók BMJ Openben megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy összefüggés van az öngyilkosságok és a pollenkoncentráció között. Sőt, az Environmental Health Insightsben megjelent 2010-es tanulmány összefüggést talált a légszennyezés és az öngyilkossági kísérletek között.

Egységes magyarázat egyelőre nincsen, az elkövetők szemszögéből vizsgálva azonban már született egységes elmélet, mely a pszichológiai hajtóerőt próbálja feltárni. Az elméletről és a magyar statisztikákról itt olvashat bővebben, a média és az öngyilkosságok kapcsolatáról itt írtunk.