Egész csil­lag­hal­mazt do­bott ki a ga­la­xi­s

2014.05.06. 09:39

Csillagászok megfigyelték, hogy az M87 jelű galaxis egy egész csillaghalmazt dobott ki magából, méghozzá 3 millió kilométeres óránkénti sebességgel. Ez elég rossz hatással volt a HVGC-1 jelű halmazra: mostantól a galaxisok közti űrben fog sodródni.

A kutatást vezető Nelson Caldwell szerint a csillagászok korábban már sok szökevény csillagot találtak, de most először tudtak egy egész halmazt azonosítani. 

De mi az a HVGC-1?

A betűszó a hypervelocity globular cluster (hipersebességű gömbhalmaz) kifejezést takarja. A gömbhalmazok a korai univerzum relikviái. Sok ezer csillagot tartalmaznak egy néhány tucat fényév átmérőjű, gömb alakú térrészben. A Tejútrendszert körülbelül 150 gömbhalmaz kíséri, az M87-et viszont több ezer.

 A HVGC-1 azonosításához sok szerencse is kellett. A kutatók éveket töltöttek az M87 körüli tér tanulmányozásával.

  1. A célpontokat először a színük alapján listázták, elkülönítve a csillagokat és a galaxisokat a gömbhalmazoktól.
  2. Ezután az arizonai MMT teleszkópot és a Hectoechelle/Hectospec multiobjektum-spektrográfot használták a több száz gömbhalmaz részletes vizsgálatára. (A műszer fejlesztésében meghatározó szerepet játszott egy magyar kutató, Fűrész Gábor.)
  3. A rögzített színképeket automatikus számítógépes elemzésnek alávetve meghatározták minden halmaz radiális (a látóirányunkba eső) sebességét.
Az M87 jelű óriási elliptikus galaxis egy egész gömbhalmazt dobott ki magából, mégpedig óriási, közel 1000 km/s-os sebességgel. (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)
Az M87 jelű óriási elliptikus galaxis egy egész gömbhalmazt dobott ki magából, mégpedig óriási, közel 1000 km/s-os sebességgel. (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

A kutatók külön-külön is megvizsgálták a szokatlan jelenségeket. A legtöbb vizsgált objektum valamilyen hibának bizonyult, de a HVGC-1 más volt. Jay Strader, az egyik kutató elmondta, hogy bár nem számítottak ilyen gyorsan mozgó objektumokra, a halmaz rendkívüli sebessége valósnak bizonyult.

A HVGC-1 olyan gyorsan mozog, hogy az M87 galaxist örökre el fogja hagyni. Ez valójában már meg is történt és a halmaz behatolt az intergalaktikus térbe.

Nem tudni, mi okozta a kidobódást

A kutatók nem tudják, mi okozhatta a HVGC-1 kidobódását. Az egyik elképzelés szerint az M87 centrumában nagy tömegű fekete lyukakból álló páros helyezkedik el. Amikor a gömbhalmaz nagyon közel került a fekete lyukakhoz, a külső csillagai leszakadtak, a halmaz magja azonban érintetlen maradt. A két fekete lyuk ezután úgy viselkedett, mint egy parittya: gravitációs terük óriási sebességgel lőtte ki a gömbhalmazt.  • Hírek
  • Bankszámla