Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Elszáguld a Föld mellett a Szörny

2014.06.06. 10:11

A nagyjából focipálya méretű kisbolygó, a 2014 HQ124 a hétvégén száguld el a Föld mellett. Az aszteroidát alig valamivel több mint egy hónapja, április 23-án fedezték fel és a Szörny becenevet kapta.

A kisbolygó 352 méter átmérőjű, viszonylag nagynak számít. A Föld mellett 14 km/másodperces sebességgel száguld majd el.

baan.png

Június 8-án halad el viszonylag közel a Földhöz, de egyáltalán nem veszélyes pályán. A Földtől való legközelebbi távolsága háromszorosa lesz a Föld-Hold távolságnak.

Nem is az az ijesztő, hogy ilyen közel halad el, hiszen ez egyáltalán nem veszélyes a Földre. Inkább az a nyugtalanító, hogy egy ekkora méretű aszteroidát alig másfél hónappal az elhaladás előtt észleltek.

A HQ124 legalább tízszer (de az is lehet, hogy hússzor) akkora, mint a cseljabinszki meteorit volt. Ha eltalálná a Földet, akkor a felszabadított energiát nem kilotonnában kellene kifejezni, mint a második világháborúban ledobott atombombáknál, hanem megatonnában.

A NASA becslése szerint a Föld közeli pályára tévedő, egy kilométernél nagyobb aszteroidák kilencven százalékát már feltérképezték. Egy ekkora kisbolygóval való ütközés beláthatatlan következményekkel járna.

A kisebbeket azonban sokkal nehezebb észrevenni, ráadásul jóval több is van belőlük. A becslések szerint több mint 15 ezer 140 méternél nagyobb aszteroida kering Földre veszélyes pályán és ezeknek csak a harminc százalékát ismerik. Harminc méternél kisebb égitestből pedig több mint egymillió van és ezeknek alig egy százalékát fedezték fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?