Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a világ legkisebb csillagát

2014.06.12. 14:34

Csillagászok megtalálhatták az eddig ismert legkisebb csillagot. És ez nem csak a legkisebb csillag, hanem a lehető legkisebb csillag, ami egyáltalán kialakulhat. Ha ennél is kisebb lenne, akkor már nem lehetne csillagnak nevezni.

lowestmassstar composite.jpg.CROP.original-original

A csillag neve 2MASS J05233822-1403022. Fénye alig nyolcad része a Nap fényének, hőmérséklete 1800°C, a Napé ugye 5600°C. Átmérője 0,09-ed része a Nap étmérőjének.

Viszonylag közel van, nagyjából negyven fényévnyire innen. Ennek ellenére szabad szemmel szinte láthatatlan, mert annyira gyenge a fénye. Elég nagy távcsőre van szükség ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyük.

Honnan tudják a csillagászok, hogy tényleg csillagról van szó. A definíció szerint nukleáris energiát termel, így saját fénnyel rendelkezik. Ezért csillag a Nap és ezért nem az a Jupiter. Tömegének alsó határát a stabil hidrogénfúzió elindításához szükséges maghőmérséklet jelöli ki, az ennél könnyebb égitestek a barna törpék, melyek magjában csak a deutérium fúziója indul be, ami hamar el is fogy.

Tömegük túl kicsi ahhoz, hogy belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak. Általánosságban az a szabály, hogy minél kisebb egy csillag tömege, annál alacsonyabb a hőmérséklete is. Egészen a barna törpékig, ennél a méretnél ugyanis már az alacsonyabb hőmérséklet nagyobb átmérőt jelent.

A most talált csillag nem barna törpe, hanem a lehető legkisebb átmérő, ami még csillagként viselkedik. Egyben a legkisebb tömegű és leghidegebb is, amit ismernek. Ha ennél kisebb lenne, akkor már nem csillag lenne, hanem barna törpe.