Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Tudjuk, mikor festettek egy 140 éves képet

2014.09.17. 17:22

Ismeri Claude Monet festményét, A felkelő nap impresszióját? Könnyen lehet, az egyik leghíresebb impresszionista festményről van szó. És azt tudta, hogy Monet valószínűleg 1872. november 13-án, 7 óra 35-kor dolgozta ki a kép pontos fényviszonyait? Mert a Texasi Egyetem egyik asztrofizikusa, Donald Olson professzor ezt is kiszámolta.

Ez nem vicc. Az MTI azt írja, az eredményeket a párizsi Marmottan-Monet Múzeum új időszaki kiállításán, a Monet impresszionista napfelkeltéje című tárlat katalógusában is feltüntetik.

De honnan jött a pontos dátum?

A Le Havre-i kikötőt ábrázoló festményt 1874-ben állították ki; a címből ered az impresszionizmus szó is, amit Louis Leroy műkritikus fogalmazott meg. A szakértők máig vitáznak arról, hogy a festmény 1872-ben vagy 1873-ban készült, és abban sincs egyetértés, hogy Monet a hajnali, illetve az alkonyati fény színhatásait örökítette meg. 

Olson a vizsgálathoz elemezte a Le Havre-ról fellelhető összes korabeli fotográfiát, hogy rekonstruálja a festő hotelszobájából feltáruló látképet, illetve megismerje a különböző napszakokra jellemző fényviszonyokat. A következőkre jutott:

  • Úgy találta, hogy Monet 20-30 perccel a napfelkelte után festhette meg a napot.
  • Ezután azt vizsgálta, hogy a kapott időpont mikor eshetett egybe a képen ábrázolt dagállyal; a nagy hajók csak a tengerár segítségével juthattak be a sekély vizű Le Havre-i kikötőbe. Összesen 19 dátumot talált.
  • Hogy tovább szűkítse a kört, Olson átvizsgálta a korabeli meteorológiai jelentéseket, hogy kiszűrje a viharos napokat.
  • A kép bal sarkában látható ködpamacsok alapján Olsen arra következtetett, hogy a kép születésének pillanatában keleti irányból fújt a szél.
  • Így végső soron két lehetséges dátum maradt: 1872. november 13-a, és 1873. január 25-e. Az előbbit támasztja alá a 72-es szám – ez áll a festményen Monet szignója mellett.