Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megépülhet a 39 méteres szupertávcső

2014.12.05. 14:01

A finanszírozás megszavazásával biztosított a világ legnagyobb teljesítményű, Chilében épülő űrteleszkópjának megépítése – írja az MTI.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által épített Európai Extrém Nagy Teleszkóp (European Extremely Large Telescope), az E-ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble űrtávcsőnél. Az óriásteleszkóp az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

A megfigyelések fejlődésével a csillagászok egészen az ősrobbanásig pillanthatnak vissza, az E-ELT például több mint 13 milliárd fényévre lesz képes visszatekinteni.

337 milliárd forintból épül

A déli félteke égboltjának kutatását végző ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az E-ELT építése tavaly júniusban kezdődött el a hűvös és száraz klímájú, csillagászati megfigyelésekre különösen alkalmas chilei Atacama-sivatagban. Az építkezés a tervek szerint tíz év múlva fejeződhet be.

Az ESO csütörtöki döntésével biztosította a pénzügyi alapot a távcső megépítéséhez. A szervezet 1 milliárd eurót biztosított az építkezés első fázisára; ennek során épülhet meg a működőképes teleszkóp, illetve számos további műszer. A második építési fázisra további 100 millió eurót különítettek el, így a teljes projektköltség 1,1 milliárd eurót, nagyjából 337 milliárd forintot tesz ki. 

A távcső tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hatszögletű szegmensből építik meg. A most használt földi telepítésű optikai távcsövek tükörátmérője ritkán nagyobb 8-10 méternél.