Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kissrác elrakta a csillagot, mint a befőttet

2015.01.13. 08:58

Tavaly március 5-én Jamie Edwards, aki akkor még csak 13 éves volt, megnyomott egy gombot, és lélegzetét visszatartva várta, hogy létrejöjjön a várt reakció.

Amikor megláttam a lilás ragyogást, az volt a legjobb az egészben. [...] Amit létrehoztam, az ugyanaz, mint ami a napban és a csillagokban is történik: a nukleáris fúzió.

– mondta Edwards.

A neutrondetektor megerősítette a végeredményt, így ő lett a legfiatalabb kutató a világon, akinek sikerült fúziós reakciót létrehoznia.

A művelethez Edwards vákuumot hozott létre egy zárt térben – egy üvegben –, majd a hidrogén egy nehéz izotópjával, a deutériummal töltötte meg. Extrém magas feszültséget vezetett át rajta, minek hatására két hidrogénatom fúziót alkotott, és héliumot hoztak létre.

Ez a folyamat működteti a csillagokat is. [...] Csak rekonstruáltam a jelenséget egy edényben - tulajdonképpen mondhatjuk, hogy elraktam egy csillagbefőttet.

– mondta Edwards.

Miért ne lehetnék én atomfizikus?

A fiatal diák egy Youtube-videót nézett a nukleáris fúzióról, amikor rádöbbent, hogy ő is tudna hasonlót csinálni. Sikerült meggyőzni az iskolaigazgatót, hogy támogassa a kutatását, és használhassa az iskola laboratóriumát. Összespórolt kétezer fontot, hogy a pénzből fúziós reaktort építsen a laborban; ebből fizette az Ebayről begyűjtött, a reaktorhoz szükséges alkatrészeket. A helyi egyetemek és laboratóriumok segítségét igénybe véve Edwards fél év alatt elkészült a saját reaktorával.

Az igazgató aggódott amiatt, hogy a kísérlet nem lesz biztonságos. Volt rá esély, hogy a jelenlévőket megcsaphatja a nagyfeszültség, és a vákuumkamrára ható erők miatt az üveg is felrobbanhatott volna. A sugárzás miatt nem kellett aggódnia: a fúziós reakciót a húga akváriumában végezte el, amit vízzel és bóroldattal töltött meg.

A fiatal diák, aki most a prestoni Penwortham Priori Academy diákja, ezzel a lépésével megnyitotta maga előtt a tudomány nagykapuit. 14 éves korára rendszeres vendégnek számít a CERN-ben, előadásokat tart a Tedx-en, és a David Letterman Show-ba is meghívták. Mérnöki vagy atomfizikusi pályában gondolkodik, és nagyon úgy tűnik, hogy semmi nem állhat az útjába.

Edwards már a következő projektjén gondolkozik: ezúttal egy kézi lézervágógépet akar építeni.

És ön mivel foglalkozott 13 éves korában?

 • 7116
  Megpróbáltam nukleáris fúziót létrehozni egy vodkásüveggel, de csak a lila villanásig jutottam el, utána nem emlékszem semmire.
 • 6782
  Többnyire legóztam.
 • 5382
  Szorgalmasan tanultam, hogy felvegyenek a középiskolába, egyetemre mehessek, szerezzek egy értékes diplomát, és munkát találjak.
 • 2197
  Hajtottam a csajokat/pasikat, nem lehet elég korán kezdeni.
 • 1299
  A Kispál és a Borz dalszövegeit magoltam, de minek.
 • 1108
  Szorgalmasan tanultam, hogy mindent megtudjak Platónról és a kategorikus imperatívuszról, szóval most krumplit sütök itten.