Magdolna
19 °C
27 °C

A kissrác elrakta a csillagot, mint a befőttet

2015.01.13. 08:58

Tavaly március 5-én Jamie Edwards, aki akkor még csak 13 éves volt, megnyomott egy gombot, és lélegzetét visszatartva várta, hogy létrejöjjön a várt reakció.

Amikor megláttam a lilás ragyogást, az volt a legjobb az egészben. [...] Amit létrehoztam, az ugyanaz, mint ami a napban és a csillagokban is történik: a nukleáris fúzió.

– mondta Edwards.

A neutrondetektor megerősítette a végeredményt, így ő lett a legfiatalabb kutató a világon, akinek sikerült fúziós reakciót létrehoznia.

A művelethez Edwards vákuumot hozott létre egy zárt térben – egy üvegben –, majd a hidrogén egy nehéz izotópjával, a deutériummal töltötte meg. Extrém magas feszültséget vezetett át rajta, minek hatására két hidrogénatom fúziót alkotott, és héliumot hoztak létre.

Ez a folyamat működteti a csillagokat is. [...] Csak rekonstruáltam a jelenséget egy edényben - tulajdonképpen mondhatjuk, hogy elraktam egy csillagbefőttet.

– mondta Edwards.

Miért ne lehetnék én atomfizikus?

A fiatal diák egy Youtube-videót nézett a nukleáris fúzióról, amikor rádöbbent, hogy ő is tudna hasonlót csinálni. Sikerült meggyőzni az iskolaigazgatót, hogy támogassa a kutatását, és használhassa az iskola laboratóriumát. Összespórolt kétezer fontot, hogy a pénzből fúziós reaktort építsen a laborban; ebből fizette az Ebayről begyűjtött, a reaktorhoz szükséges alkatrészeket. A helyi egyetemek és laboratóriumok segítségét igénybe véve Edwards fél év alatt elkészült a saját reaktorával.

Az igazgató aggódott amiatt, hogy a kísérlet nem lesz biztonságos. Volt rá esély, hogy a jelenlévőket megcsaphatja a nagyfeszültség, és a vákuumkamrára ható erők miatt az üveg is felrobbanhatott volna. A sugárzás miatt nem kellett aggódnia: a fúziós reakciót a húga akváriumában végezte el, amit vízzel és bóroldattal töltött meg.

A fiatal diák, aki most a prestoni Penwortham Priori Academy diákja, ezzel a lépésével megnyitotta maga előtt a tudomány nagykapuit. 14 éves korára rendszeres vendégnek számít a CERN-ben, előadásokat tart a Tedx-en, és a David Letterman Show-ba is meghívták. Mérnöki vagy atomfizikusi pályában gondolkodik, és nagyon úgy tűnik, hogy semmi nem állhat az útjába.

Edwards már a következő projektjén gondolkozik: ezúttal egy kézi lézervágógépet akar építeni.

És ön mivel foglalkozott 13 éves korában?

 • 7116
  Megpróbáltam nukleáris fúziót létrehozni egy vodkásüveggel, de csak a lila villanásig jutottam el, utána nem emlékszem semmire.
 • 6782
  Többnyire legóztam.
 • 5382
  Szorgalmasan tanultam, hogy felvegyenek a középiskolába, egyetemre mehessek, szerezzek egy értékes diplomát, és munkát találjak.
 • 2197
  Hajtottam a csajokat/pasikat, nem lehet elég korán kezdeni.
 • 1299
  A Kispál és a Borz dalszövegeit magoltam, de minek.
 • 1108
  Szorgalmasan tanultam, hogy mindent megtudjak Platónról és a kategorikus imperatívuszról, szóval most krumplit sütök itten.