Lujza
-2 °C
13 °C

Nem mindegy, hogy virágérés vagy világégés

2015.03.17. 20:46

Keira Havens 2005 és 2008 között az amerikai légierőnél dolgozott, méghozzá a híres 90. rakétaezrednél, ahol az interkontinentális nukleáris rakétákat felügyelték, és szükség esetén indíthatták. Havens bármikor lemehetett volna a 18 méter mélyen lévő betonbunkerba, hogy a nyolctonnás ajtó mögötti konzolról rakétaindítási parancsot adjon, kirobbantva a III. világháborút.

Aztán mégsem ez történt; Havenst jobban érdekelték a virágok.

inkább az érdekelt, hogy magamtól csináljak valamit. Hogy válaszokat keressek új kérdésekre, ahelyett, hogy csak újra és újra felhasználnám azt, amit tanultam.

– mondta Havens. Végül a Coloradói Egyetem biotechnológiai intézeténél vállalt munkát, ahol génmódosított virágokat fejlesztenek, amik robbanószer jelenlétében megváltoztatják a színüket. Ezzel a reptéri biztonsági személyzet munkáját szerették volna megkönnyíteni.

Keira Havens (j)
Keira Havens (j)
Fotó: Revolution Bioengineering / Facebook

Havens tavaly megalapította a saját biotechnológiai cégét, a Revolution Bioengineeringet. Most egy olyan színváltó petúnián dolgoznak, amik bizonyos vegyszerek hatására fehérről vörössé változnak. A végső céljuk az, hogy létrehozzák a napszaknak megfelelő színt öltő petúniát, ami reggel élénk rózsaszín, délután sötétlila.

Flower changes colors on demand! from RevBio on Vimeo.

A Popular Science interjújából kiderül, hogy

  • Havens végzettségével nem nagyon tudtak mit kezdeni a légierőnél – a molekuláris biológia nem túl hasznos szakma arrafelé –, úgyhogy jobb híján a nukleáris fegyvereket bízták rá;
  • havonta legalább nyolc riadót rendeltek el; ilyenkor be kellett húzódniuk az atombiztos irányítóközpontba, ami egyben óvóhely is volt, és 24 óráig ki se jöhettek;
  • az egyik rakétaindító állás ajtaján ez a felirat állt: KISZÁLLÍTÁS BÁRHOVÁ A VILÁGON 30 PERCEN BELÜL – HA MÉGSEM, A KÖVETKEZŐT INGYEN ADJUK
  • a szimulációk során havonta legalább egyszer elpusztította a világot;
  • az önmagától színt váltó virág kifejlesztése legalább 250 ezer dollárba kerül, de technikailag megoldható, már gyűjtenek rá a Kickstarteren.