16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A videojáték káros lehet az agyra

GettyImages-452372932
2015.05.21. 14:17

Egy kanadai tudóscsoport a videojátékok agyra gyakorolt hatását vizsgálta. Felfedezték, hogy a képernyőn navigáló játékosok az agy törzsdúcaiban található szürkeállomány egyik alkotórészére támaszkodnak, csakhogy ez a szürkeállomány csökkenését idézheti elő – írja az MTI.

A Montreali Egyetem és a McGill Egyetem kutatói kimutatták, hogy a videojátékosoknak jobbak a vizuális megfigyelési képességei, de a navigációs stratégiájukhoz az agytörzs jutalmazási rendszerére támaszkodnak, és nem a hippokampuszra. Ez lényeges különbség: a hippokampusz fontos szerepet játszik az agy térbeli tájékozódásban, összetett információk, események memorizálásában. A korábbi kutatások viszont azt igazolják, hogy azoknak az embereknek, akik az agy jutalmazási rendszerére támaszkodnak a navigációs stratégiájukban, alacsonyabb a szürkeállománya,és a hippokampuszban is alacsonyabb a funkcionális agytevékenységük.

A világ videojátékosai hetente átlagosan hárommilliárd órát töltenek a képernyő előtt. A becslések szerint egy átlagos fiatal több mint 10 ezer órát tölt el videojátékkal 21 éves koráig. A kutatásban 26 olyan felnőttet teszteltek, akik hetente legalább 6 órát töltenek videojátékkal; a kontrollcsoportban 33-an voltak. A kutatók mindkét csoport agyhullámait és szemmozgását figyelte és rögzítette játék közben. Végül megállapították, hogy a játékosok 80,7%-ban a jutalmazási rendszerre hagyatkoztak; a nem-játékosoknál ez az arány csak 42,4% volt.

Az agy jutalmazási rendszere, a caudate nucleus több korábbi tanulmány szerint kapcsolatban van az alkohol- és drogfüggőséggel. Azt is megállapították, hogy azoknak, akik a jutalmazási rendszerre támaszkodnak navigációs stratégiájukban, alacsonyabb a szürkeállományuk, illetve hippokampuszukban is alacsonyabb a funkcionális agytevékenység. Bár ez csak közvetett bizonyíték, az eredmények akár azt is jelenthetik, hogy akik sok időt töltenek videojátékkal, azoknál csökkenhet a hippokampusz integritása, és ez megnövelheti több neurológiai rendellenesség, például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Mivel a korábbi kutatások kimutatták, hogy a videojátékoknak jótékony hatása van a figyelemre, összpontosításra, a szakemberek szerint fontos, hogy a jövőben kutatások megerősítsék azt, hogy a játékok nem károsítják a hippokampuszt.  • Hírek
  • Hírek