Valér
2 °C
8 °C

Az Iszlám Állam még nem annyira érzi ezt az okosautó-dolgot

2016.01.07. 12:03

Az önvezető autókat eredetileg katonai célokra szánták: a DARPA 2003-ban több feltalálót is megkeresett, hogy segítsenek a gyártásában. Akkor még arra szánták őket, hogy emberi közreműködés nélkül szállíthassanak utánpótlást a harcoló csapatoknak. Az Irakban és Afganisztánban szolgáló katonai egységeket, például az utánpótlást szállító konvojokat rendre megtámadták; ha önvezető járművet használnak, egy ilyen támadás nem jár emberáldozattal.

Az Iszlám Állam, akárcsak a világ fennmaradó részét, az okosautó-kérdést is a rossz végéről közelíti meg. Az ő okosautójukban látszólag van sofőr, de távirányítással működik, és legalább olyan pusztító, mint egy öngyilkos merénylő – csak a merénylethez nincs szükség öngyilkosra.

cegrab-20160105-164400-635-1-589x442

A Sky News riportja szerint az Iszlám Állam nemrég feltöltött egy videót az internetre, amiben azt mutatják be, hogy lehet átalakítani egy autót guruló bombává. A videót a Sky News erősen szétszabdalt formában publikálta, nehogy valaki nekiálljon otthon is kipróbálni az Iszlám Állam leghülyébb ötleteit.

Pusztán technikai szempontból nézve a dzsihádisták teljesítménye nem is rossz. A videón láthatjuk a távvezérlésű kormányt, a pedálokat működtető mechanikát, illetve az ülésre szerelhető próbababát. Ha ezt beültetik az autóba, messziről úgy tűnhet, hogy valaki vezeti az autót. A plusz csavar, hogy a terroristák még egy termosztátot is beépítettek a próbababába, hogy átverjék vele a hőérzékelő kamerákat.

Az autóbombás öngyilkos merényletek az Iszlám Állam egyik fő csapásmérő eszközének számítanak. A merényletek száma viszont csökken. Egy iraki megfigyelő, Joel Wing azt írta, hogy karácsony hetében 13 ilyen támadás történt Irakban, holott nyáron még az ötvennél is több jutott egy hétre. A katonai biztonsági szakértők szerint az Iszlám Államnak húsz-harmincezer harcosa lehet, de az, hogy már az autóbombás merényleteket is inkább robotizálják, arra utal, hogy ők sem szívesen pazarolják az emberéletet.