Auguszta
-3 °C
2 °C

Válságstábot állított fel a WHO a zika miatt

2016.01.28. 15:17

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a zikavírus gyors terjedése miatt válságcsoportot állított fel, és a szakértők jövő hétfőn eldöntik, hogy globális fenyegetésként kezeljék-e a zikát.

A terhes nők megfertőződése következményeként több ezer brazil csecsemő az átlagosnál kisebb méretű fejjel született, tehát a kórokozó hatása igencsak látványos és szívszaggató. 

Legutóbb az ebola miatt állítottak fel válságstábot, a nyugat-afrikai járványban ugyanis 11 ezer ember életét vesztette.

Sok okunk van az aggodalomra, és nagy a bizonytalanság - mondta Margaret Chan, a WHO igazgatója. Gyorsan választ kell találni a zikával kapcsolatos kérdésekre. Egyelőre a vírus és a születési rendellenességek közötti kapcsolat sincs hivatalosan megerősítve.

Milliókat elért

Az első brazil vírusfertőzéseket 2015 májusában jelentették az orvosok, és azóta a WHO becslése szerint körülbelül 1,5 millió ember kapta el a kórt. A kórokozót nehéz kimutatni, és sok esetben nincs semmi tünete a fertőzésnek. Az biztos, hogy a kórokozót szúnyogok terjesztik, és mára a régió húsz országában felütötte a fejét.

Ezzel egy időben megnőtt az abnormálisan kis fejjel születő gyermekek, valamint a ritka idegrendszeri rendellenességtől, a Guillain-Barre szindrómától szenvedők száma. A fertőzések és a rendellenességek közötti kapcsolatot még nem sikerült tudományosan alátámasztani, de nagyon gyanús, hogy van összefüggés, és ez Chan szerint aggodalomra ad okot.