Ők voltak az élővilág tavalyi kedvencei

2016.05.24. 13:10

A New York-i Környezetvédelmi és Erdészeti Állami Egyetem 2008 óta minden évben bemutatja a tíz legizgalmasabb újonnan felfedezett fajt. A listával az állat- és növényvilág gazdagságára és a kihalás sok fajt fenyegető veszélyére kívánják felhívni a figyelmet – írja az MTI.

Idén 18 ezer faj közül választották ki a legkülönlegesebbeket.

 • A lista első helyén a harmatfűfélék közé tartozó húsevő növény, a Drosera magnifica került. Ez az első, Facebook-fotók révén felfedezett faj: a Brazíliában honos növényre a szakértők először a közösségi oldal képein figyeltek fel. A rovarokkal táplálkozó növény egy másik rekordot is felállított: a 200 ismert harmatfűféle közül 123 centiméterével ez a legnagyobb faj. Mivel kizárólag egyetlen, 1500 méter magas hegyen nő, veszélyeztetettnek számít.
 • A mélytengeri csápos halak közé tartozó barnás színű, átlátszó, alig öt centiméteres Lasiognathus dinema kuszán elálló bajszával és fogaival, fehér hátúszójával a legcsúfabb állatok címét is kiérdemelve került fel a listára.
maxresdefault (2)
 • A Phytotelmatrichis osopaddington nevű apró bogarat Peruban fedezték fel. Nevét sárgás színezete és mintázata miatt a gyerekkönyvekből ismert Paddington mackóról kapta.
1.-P.osopaddington-dorsal-image image671 405 (1)
 • Szintén különleges nevet kapott az afrikai Gabonban felfedezett szitakötőfaj. Az Umma Gummát a Pink Floyd azonos című albumáról nevezték el, a brit kifejezés szexet jelent.
 • Kihalt fajok is felkerültek a listára. Az ember elődjének számító Homo naledi fosszíliáit Dél-Afrikában találták meg, egyelőre nem tudni, mikor élhetett. A Pliobates cataloniae nevű majomfaj maradványaira Spanyolországban bukkantak, vélhetően 11,6 millió éve élt a területen.
 • A legizgalmasabb új fajok listáján szerepel a Chelonoidis donfaustoi nevű óriásteknősfaj is, amiről az elmúlt évben derült ki, hogy a korábban vélttel ellentétben külön fajt képez, és még 250 példány él belőle az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken.
 • A kilenc milliméteres Iuiuniscus iuiuensis az egyetlen ászkarákfaj, mely bár vak, apró védőbarlangot épít magának a sárba. A fajt Brazíliában fedezték fel.
 • Ausztrália nyugati partjainál bukkantak rá a különösen színpompás, vörös és rózsaszín csíkos, 24 centiméteres rubint tengeri sárkányra (Phyllopteryx dewysea).
 • A tudomány kevés híján elment egy új faj mellett, pedig eléggé szem előtt volt. A Sirdavidia solannona nevű fafajt, amely közvetlenül Gabon egyik főútvonala mellett, egy jól átvizsgált nemzeti parkban áll. A virágzó fa csaknem hat méteres.

A kutatók becslései szerint még mindig további tízmillió állat- és növényfaj – tehát a jelenleg ismert ötszöröse – várhat világszerte arra, hogy felfedezzék. • Tippek
 • Árfolyam