Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Csontból és tojáshéjból építenék a jövő városait

2016.06.27. 17:35

Egy csontból és tojáshéjból épített várost inkább egy sci-fiben tudnánk elképzelni, de az ötlet segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a jövőben. A Cambridge Egyetem kutató szerint a az építőiparban használt anyagok, mint a beton és acél előállítása a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának tíz százalékát adhatja.

Még mielőtt ezeket az anyagokat felhasználnák az épületekhez, elő kell állítani őket. Mindkét anyagot nagyon magas hőmérsékleten dolgozzák fel, amelyhez nagyon sok energia kell. A kutatók ezért folyamatosan új anyagokat keresnek.

Az új ötlet a mesterséges csont és tojáshéj. Laboratóriumi körülmények között már elő is állítottak ilyen mesterséges anyagokat. És ami fontos a szénkibocsátás szempontjából, ezeket szobahőmérsékleten sikerült előállítani. Fehérjét és ásványokat használtak az előállításukhoz.

Épületeknél az anyag legfontosabb tulajdonsága a keménysége és a merevsége, de állítólag ezeknek a feltételeknek is megfelel az új mesterséges csont és tojáshéj. Persze azt a tudósok is elismerik, hogy még nagyon az elején járnak a kutatásnak, ebben az évtizedben nem is várható, hogy ebből az anyagból kezdjenek el építkezni. Az építőipar elég konzervatív, minden a betonra és az acélra épül, a szabályozás is ezt veszi alapul, így nehéz lesz kizökkenni a megszokott kerékvágásból.