A női orgazmus minek van?

2016.08.01. 15:56
A szaporodásban nem játszik szerepet, és más ismert biológiai funkciója nincs. Két amerikai kutató szerint a női orgazmus evolúciós maradvány, egy harmadik szerint viszont nem érdemes megfeledkezni a nyilvánvaló élvezetről sem.

A női orgazmus puszta léte világszerte foglalkoztatja a tudósokat. A sikoltozva elélvező pornósztárokat nézve tök egyértelmű, hogy mi a funkciója, de a biológiaprofesszorok más megközelítésből dolgoznak. Ők nem tudják, mi az értelme, mert a női orgazmus a szaporodásban nem játszik szerepet, és a nők gyakran nem is élnek át orgazmust szex közben.

Amerikai kutatók szerint lehet, hogy a női orgazmus egy mellékszál az evolúcióban, és még abból az időből maradt fenn, amikor az orgazmus okozta hormonális változások nélkülözhetetlenek voltak a reprodukcióhoz.

Fontos hangsúlyozni, hogy az akkori orgazmus nem úgy nézett ki, mint a mai női orgazmus. Úgy véljük, hogy ez [a hormonális változás] lehetett az alapja, ami később az emberekben már módosult.

– nyilatkozta a Guardiannek Mihaela Pavličev, a Cincinnati Gyerekkórház kutatója, a témával foglalkozó tanulmány társszerzője.

BC 75 000 000

A JEZ-Molecular and Developmental Evolution című szaklapban megjelent tanulmányban Pavličev és a Yale Egyetem szakértője, Günter Wagner részletezték, hogy tárták fel a méhlepényes emlősök evolúcióját, hogy felfedjék a női orgazmus evolúciós okait, figyelembe véve, hogy ehhez milyen hormonális változások társultak.

Az emlősöknél, például a macskáknál és nyulaknál ezek a változások szaporodás közben megjelennek; náluk az orgazmusra azért van szükség, hogy a peték kijussanak a petefészekből. Csakhogy az embereknél és más főemlősöknél az ovuláció spontán következik be, nincs az orgazmushoz kötve.

A folyamatok vizsgálatával a tanulmány szerzői megállapították, hogy az emlősök fejlődéstörténetében az úgynevezett férfi-indukált ovuláció megelőzi a spontán ovulációt. Ez utóbbi a főemlősök és a rágcsálók első közös ősének megjelenésekor, nagyjából 75 millió éve fejlődött ki.

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy az embereknél a női orgazmus szükséges volt az ovulációhoz. A spontán ovuláció korában a női orgazmus már más szerepet tölt be (ld. sikoltozó pornósztárok), de hogy pontosan micsodát, arra nincs tudományos magyarázat. Csak elméletek.

Sok vita van arról, hogy lehet-e más funkciója is, például a kötődés megerősítése, vagy ehhez hasonló folyamatok. Szóval nem zárhatjuk ki, hogy valójában más funkciók is társulnak hozzá, mióta elvesztették a reprodukcióban játszott szerepüket.

– mondta Pavličev.

A szerzők szerint az elméletet a csikló elhelyezkedése is alátámasztja. Azoknál az élőlényeknél, ahol nem az orgazmus, hanem a spontán ovuláció az utódnemzés kulcsa, a csikló nem a hüvelynek azon a részén helyezkedik el, ahol közösülés közben stimulálni lehetne. Ahol viszont hormonális változások, azaz orgazmus szükséges a petekilökődéshez, ott a csikló a hüvely frekventáltabb részén található.

Pavličev szerint ez megmagyarázhatja, hogy sok nőnek miért nincs orgazmusa szex közben:

Nagyon is normálisnak tűnik, hogy a párzásnak az orgazmus nem természetes kísérője.

David Puts, a Pennsylvania Állami Egyetem kutatója szerint az új elmélet elfogadható, de hangsúlyozta: a kutatók csak a női orgazmus hormonális folyamatait vizsgálták. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy az új kutatás nagy lökést adhat a női orgazmus ősi formáinak vizsgálatában. Ebből a kiindulópontból már vizsgálni lehet, hogy ezek az összetevők hogy változtak az evolúció során a szelekció hatására.

A nyilvánvaló élvezet, mint fantasztikus bónusz

Elisabeth Lloyd, az Indianai Egyetem biológiaprofesszora, a The Case of Female Orgasm szerzője is fontosnak nevezte a tanulmány fő megállapításait. Ugyanakkor nem sikerült teljesen meggyőzni, mivel, mint mondta, Pavličev és Wagner elmélete figyelmen kívül hagyja a női orgazmus neurológiai és izomfelépítési szempontjait, illetve azt, hogy nagyon keveset tudunk arról, hogy jelenik meg a női orgazmus más élőlényeknél.

Lloyd inkább afelé hajlik, hogy a női orgazmus csak az embrionális fejlődés „fantasztikus bónusza”.

Az egész meglehetősen céltalannak tűnik - leszámítva persze a nyilvánvaló élvezetet. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne fontos, egyszerűen csak nincs evolúciós célja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport