16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Tényleg káros a szemünkre a számítógép?

2017.02.20. 11:34

Túl sokat bámuljuk a számítógép képernyőjét naponta – nem is gondolnánk, hogy mennyit. Pedig az ebből fakadó kellemetlen mellékhatásoknak – szemszárazság, homályos látás, fejfájás, könnyezés – már külön angol gyűjtőneve is van: computer vision syndrome (CVS).

Ezek a tünetek a legtöbb embernél átmenetiek, és rövid idő után eltűnnek, ha nem használjuk a számítógépet. De sajnos már két óra használat után is felléphetnek, és sokan vannak, akik nem két, hanem legalább nyolc órán át bámulják a monitort minden hétköznap.

De mi ennek az oka? Az, hogy a monitort nézve kevesebbet pislogunk, mintha nyomtatott oldalakat néznénk. A pislogások száma a harmadára csökken, ha a képernyőt látjuk magunk előtt, és ettől kiszárad a szemünk – állítja az Iowai Egyetem tanulmánya. Az Amerikai Optometriai Társaság szerint a karakterek közötti kontraszt is kisebb, mint a könyvekben, és a betűk kirajzolása se olyan pontos. Ezek jobban megerőltetik a szemet, így könnyebben el is fárad.

Mit tehetünk ez ellen?

  • Nem mindegy, milyen szögből nézzük a monitort. Ideális esetben a betekintési szög 15-20 fokos, a monitor távolsága 20-28 hüvelyk (50-71 centiméter).
  • Alkalmazhatjuk a 20-20-20-as szabályt: 20 percenként tartsunk 20 másodperc szünetet a képernyőbámulásban, és nézzünk egy 20 láb (6 méter) távolságban lévő tárgyra.
  • Kétóránként álljunk föl a gép elől, és 15 percig ne is nézzünk újra a képernyőre.
  • Akik nem hordanak szemüveget, még azok is enyhíthetik a kellemetlen hatásokat, ha a számítógép-használathoz felíratnak maguknak egy specifikus darabot. Ezek csökkentik a fényerőt és növelik a kontrasztot.
  • A kontaktlencsét használóknál a tünetek - főleg a szemszárazság - az átlagnál erősebben jelentkezhet, mivel ők eleve kevesebbet pislognak.
  • Ha a tünetek zavaróvá válnak, használjunk szemcseppet, esetleg forduljunk szemorvoshoz.


  • Hírek
  • Bankszámla