Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legnagyobb káddugója

2017.02.23. 13:59

Az elmúlt években száraz éghajlat uralkodott Kaliforniában, de januárban és februárban elég sok eső esett Napa Valley területén. A Berryessa-tó vízszintje úgy megemelkedett, hogy be kellett vetni a Glory Hole-t, a rezervoár óriási vízelvezetőjét.

A Glory Hole működés közben úgy fest, mintha kihúznák a világ legnagyobb káddugóját. Gyakorlatilag tényleg ez történik, mégis ijesztő látni, ahogy egy természetes víz egyébként tükörsima felszínén hirtelen óriási szakadék nyílik, és másodpercenként 1,37 millió liter vizet nyel el. A lezúduló víz egy 22 méter széles betonalagútba ömlik alá, majd tovább folyik a Monticello-gáttól a 200 méterrel arrébb, de 60 méterrel mélyebben található Putah Creekig.

A Glory Hole-t a szárazság miatt 2006 óta nem használták, de az elmúlt hónapok esőzései miatt ismét szükség volt rá, hogy lejjebb eresszék a tározó vízszintjét. Sokatmondó, hogy akkoriban még nem tudták volna drónokkal megfigyelni a jelenséget, a látogatók csak egy drótháló mögül nézhették az örvényt.