Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Barlangi halat fedeztek fel Németországban

2017.04.04. 09:05

Európa első ismert barlangi halát fedezték fel német kutatók egy nehezen hozzáférhető németországi barlangrendszerben, a Boden-tó térségében – írja az MTI.

A néhány centis, színtelen csíkhalféle az eddig ismert legészakibb barlangi hal a világon. A rekordot eddig egy, az amerikai Pennsylvania államban, a 41. szélességi fokon élő barlangi hal tartotta. A konstanzi és az oldenburgi egyetem, valamint a Leibniz-intézet kutatói a Current Biology hétfői számában írtak az új fajról.

A kutatók szerint a barlangi csík abból a néhány kövi csíkból fejlődhetett ki, amely a legutóbbi jégkorszak után a Duna szivárgó vizével került az Aach melletti barlangrendszerbe. Az eltelt 20 ezer év alatt a föld alá került halak alkalmazkodtak a barlangok sötétség uralta világához. A szemük összeszűkült, pigmenttartalmuk csökkent, orrnyílásuk és bajszuk ugyanakkor megnőtt, hogy jobb legyen a szaglásuk és az ízlelésük. 

A halat egy Joachim Kreiselmaier nevű búvár fedezte föl 2015 nyarán az Aach melletti barlangban. Bár lefényképezte a halat, a rossz látási viszonyok és az erősen szerteágazó barlangrendszer miatt csak később sikerült befogni az első példányt. A kutatóknak most öt egyed van a birtokukban, de ez túl kevés az életmódjuk megismeréséhez.