János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengeteg dinoszauruszmaradványt találtak Kínában

2017.06.29. 14:31

Dinoszaurusz-fosszíliákban gazdag lelőhelyen végeznek ásatási munkálatokat a délnyugat-kínai Csungcsingben – írja az MTI. A kínai szakemberek több mint ötezer megkövesedett maradványt tártak fel tavaly október óta a Jünjang megyei lelőhelyen.

A felszín alatt rengeteg dinoszaurusz-fosszília rejtőzhet, legkevesebb 20 méteres mélységben. Hszü Hszing, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa szerint a már felszínre hozott leletek egyebek között ornithopodáktól, szauropodáktól és sztegoszauruszoktól származnak. 

A maradványok egy része a középső jura korból (176-161 millió év) maradt fenn, ami azért különleges, mert ebből az időszakból alig akadnak fosszilis leletek. Az ilyen típusú maradványok tekintetében a most feltárt lelőhely az eddigi legnagyobb a világon.

A csungcsingi vezetőség több mint 17 millió jüant (681 millió forint) fordít a terület megóvására és feltárására.