Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Itt a világ legzöldebb autója

teamnew
2017.08.10. 10:30

A hollandiai Eindhoven Műszaki Egyetem diákjai építettek egy autót, ami szinte csak természetes úton lebomló elemekből épült.

A Lina fantázianevű autó főleg cukorrépagyantából és lenből készült. A négyszemélyes autó össztömege kevesebb mint 320 kilogramm, a csúcssebessége 80 kilométer óránként. Az energiát újratölthető akkumulátorból nyeri, és egy töltéssel csaknem 100 kilométert tesz meg.

A Lina belső terére inkább a funkcionalitás, mint a fényűzés jellemző, de van néhány luxuscikk is, mint az ajtónyitáshoz használt NFC technológia, illetve a szélvédőre vetített információs panel.

Mivel vannak működő lámpái és indexei, a Lina akár közúton is használható lenne. Ehhez viszont biztonsági tesztekre van szükség. A fémből készült autókkal szemben a biológiailag lebomló konstrukcióknak van egy nagy hátránya: sokkal rosszabbul tűrik a karambolokat. A cukorrépagyanta és a len megmunkálása viszont csak a 20 százalékát teszi ki annak az energiának, ami egy fémből készült autó gyártásához kéne. Az autó alacsony össztömege további energiamegtakarítást jelent.

Ha az autó kiszolgálta az idejét, a komponensek nagy része természetes úton elbomlik. Az akkumulátorok és a kerekek persze nem ilyenek, ahogy az autó más, fémből készült alkotóelemei sem. A hasonló modellek, mint a biológiailag lebomló Phoenix Roadster általában csak néhány évig húzzák, de ha a tulajdonos ki akarja hozni a maximumot az autójából és a környezetvédelemből, kicserélheti a régi borítást egy újra.

A teljesen lebomló autók talán nem lesznek a közeljövő legnépszerűbb járművei, de az eindhoveni diákok kísérlete rá a legjobb példa, hogy egyes alkatrészeket igenis lehet könnyű és környezetbarát anyagokból gyártani. Ugyanez a helyzet a kerekekkel is. A Michelin már gyártott biológiailag lebomló kerekeket, amiket 3d nyomtatóval is lehet gyártani.