Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget ért a Mars-kutatók hawaii küldetése

2017.09.18. 12:36

A NASA hatfős kutatócsoportja nyolc hónapon át élt a marsihoz hasonló körülmények között egy hawaii vulkánban. A nyolc hónapos elszigeteltségük most ért véget – írja az MTI.

A projekt a HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), a NASA hatrészes tanulmánysorozatának ötödik eleme, melyet a Hawaii Egyetem közreműködésével végeznek. A NASA 2,5 millió dollárral támogatja az intézet kutatásait.

A világon több Mars-szimulációs projekt létezik, de a Hawaiin dolgozó kutatók szerint az ő projektjüknek a helyszín az egyik fő előnye. A Mauna Loa csúcsa alatti köves, vörös sík terület a Mars zord tájaira hasonlít. A világ legnagyobb aktív vulkánjának csúcsa alatti sík vidéken elzártan élő kutatók űrruhát viseltek és mindenhova csoportosan mentek, ha elhagyták a lakóépületüket.

A négy férfiból és két nőből álló csoport azt vizsgálta, hogy a hosszú ideig tartó missziók milyen lélektani hatást gyakorolhatnak az asztronautákra. A kutatók az elvonulás alatt többnyire liofilizált (fagyasztva szárított) élelmiszereket, illetve friss zöldségeket ettek – többek között répát, paprikát, kínai kelt, paradicsomot és burgonyát –, amiket Joshua Ehrlich biológus termesztett.

A legénység csak 20 perc késleltetéssel kommunikálhatott a külvilággal; ennyi időbe telik, amíg a rádiójelek eljutnak a Marsról a Földre. A csoport földtani méréseket és térképészeti kutatásokat végzett, valamint olyan önellátó életteret hoztak létre, ami a Marson tapasztalható körülmények között lehetséges. Azt is vizsgálták, hogyan segíthetik a legénységet a stressz kezelésében. A felgyülemlett feszültséget a virtuális valóságban vezethették le, ahol trópusi tengerpartokon vagy ismerős tájakon érezhették magukat.

A csapattagok az összeférhetőségüket és stressztűrő képességüket mérő játékokat játszottak, és naplót vezettek a közérzetükről. A hangulatuk vizsgálatára speciálisan tervezett szenzorokat viseltek a testükön, melyek mérték a hangszintjüket és a többiekhez való közelségüket a 111 négyzetméteres élettérben. A szerkezet érzékelte, ha valaki kerülte a többieket, vagy egy vita hevében nagyon közel került egy társához.

Megtanultuk, hogy még a legjobb csapatban is lesz konfliktus. Így az a legfontosabb, hogy olyan csapatot hozzunk létre, melynek tagjai és maga a csoport is rugalmas, képes megvizsgálni a konfliktust és visszatérni belőle.

– mondta Kim Binsted, a Hawaii Egyetem professzora, a projekt egyik vezetője.

A NASA szerint 2030-ra sikerülhet embert küldeni a Marsra. Laura Lark, a hawaii kutatócsoport információtechnológusa ésszerűnek tartja a célkitűzést.