Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriásgyémántot találtak Afrikában

2018.01.15. 14:47

A világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában. A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából elkerült egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt.

A bejelentés hírére 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke. A Letseng bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg. A gyémánt a világ legértékesebbjei közé sorolható; ebbe a kategóriába a kibányászott gyémántoknak csupán egy százaléka kerül.

Feltételezve, hogy a gyémánton nincsenek nagy zárványok, indításként 40 millió dolláros értéket becsülünk.

– mondta Richard Knights gyémántszakértő a Financial Timesnak.

A 2015-ben talált, 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántért tavaly ősszel 53 millió dollárt (13,3 milliárd forint) fizettek. A Letseng bánya eddigi legnagyobb gyémántja a 2006-ban talált, 603 karátos Lesotho Promise volt, ami egy évvel később 12,3 millió dollárért (3 milliárd forint) kelt el.

Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.

(MTI)