Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Óriásgyémántot találtak Afrikában

2018.01.15. 14:47

A világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában. A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából elkerült egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt.

A bejelentés hírére 15 százalékkal emelkedett a cég Londonban jegyzett részvényinek értéke. A Letseng bányából előkerült gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg. A gyémánt a világ legértékesebbjei közé sorolható; ebbe a kategóriába a kibányászott gyémántoknak csupán egy százaléka kerül.

Feltételezve, hogy a gyémánton nincsenek nagy zárványok, indításként 40 millió dolláros értéket becsülünk.

– mondta Richard Knights gyémántszakértő a Financial Timesnak.

A 2015-ben talált, 1109 karátos Lesedi la Rona gyémántért tavaly ősszel 53 millió dollárt (13,3 milliárd forint) fizettek. A Letseng bánya eddigi legnagyobb gyémántja a 2006-ban talált, 603 karátos Lesotho Promise volt, ami egy évvel később 12,3 millió dollárért (3 milliárd forint) kelt el.

Lesotho a Dél-Afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket anterwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.

(MTI)