Lefotózták a legrégebbi ismert galaxist

2018.01.17. 16:51

Az univerzum legrégebbi ismert galaxisáról készített különlegesen közeli képeket a Hubble-űrteleszkóp. A csillagászoknak olyan galaxisról sikerült képet készíteniük, amely az ősrobbanás után mindössze 500 millió évvel létezett már.

A csillagászatban a távolság és a kor összefüggő jellemzők, a fénynek ugyanis hosszú időre van szüksége, míg megteszi az űrben a hatalmas távolságot. Így a kutatók most azt látják, hogy milyen volt a galaxis több 13 milliárd évvel ezelőtt.  

Az ősi galaxis viszonylag kicsi, tömege a Tejútrendszer mintegy százada. Ez jellemző lehet az ősrobbanás után viszonylag rövid idő alatt keletkezett galaxisokra. A részletgazdag felvétel segítheti a kutatókat a galaxisok kialakulásának megismerésében.

99603449 mediaitem99603448
Fotó: NASA/Esa/B. Salmon (StScI

A felvételt a gravitációs lencse nevű természetes jelenség felnagyította, így korábban nem látott részletességű képet kaptak a tudósok. Az ilyen űrbéli objektumok általában csak apróbb vörös pontokként jelennek meg a nagy teljesítményű teleszkópokon.

Ilyen távolságban szinte minden galaxis elmosódott pont. A szerencsén múlik, hogy egy galaxist sikerül-e megfelelően lefotózni és ilyen sok részletet megismerni.

– mondta Brett Salmon, a témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője a BBC-nek.

A gravitációs lencse úgy működik, hogy a nagy tömegű kozmikus objektumok gravitációs mezeje meghajlítja a fényt, például a mögöttük lévő galaxis fényét. A gravitációs mező úgy hat, mint egy lencse: felnagyítja a mögötte lévő objektumot. Ebben az esetben egy nagy galaxishalmaz nemcsak felerősítette a jóval távolibb galaxis fényét, de képét ív alakban meg is görbítette. A lencse egy borospalack aljához hasonlóan torzítja a háttér képét.

(MTI | BBC News)  • Hírek
  • Lakáshitel