Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Német fizikusról neveztek el egy Mars-krátert

NeukumCrater mosaic 3d xl
2018.01.19. 15:02

A 2014-ben meghalt Gerhard Neukum német fizikusról és bolygókutatóról nevezték el a Mars egyik becsapódási kráterét. Az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) még szeptemberben döntött a kráter nevéről.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közleménye szerint a 102 kilométer átmérőjű Neukum-kráter a Mars déli féltekéjén elterülő Noachis-felföldön található. A német légi és űrhajózási hivatal, a DLR szerint számos dűnemező van a területen, amik a kráterekben koncentrálódnak.

A Neukum-kráter mintázatát a benne lévő sötét színű, nagyjából 12*17 kilométeres dűnemező és két árok teszi érdekessé.

A 2014-ben elhunyt Gerhard Neukum volt a DLR bolygókutatási intézetének vezetője és fontos szerepet játszott a Berlini Szabadegyetem planetológiai és távérzékelési szakának újjászervezésében. Az ő vezetésével fejlesztették a nagy felbontású sztereó kamerát (High Resolution Stereo Camera, HRSC), amit az ESA 2003 júniusában útnak indított űrszondáján, a Mars Expressen használtak.

(MTI)