Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kriptovaluták tönkreteszik az ufókutatást

2018.02.14. 13:32

A földönkívüli élet nyomait kutató SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) úgy tervezte, hogy továbbfejleszti a rádiócsillagász-rendszerük kapacitását. Eközben nem várt akadályba ütköztek:

a kriptovaluta-őrület miatt nem tudják megvásárolni a bővítéshez szükséges videokártyákat.

A grafikus processzorok (GPU) iránti kereslet a kriptovaluta-bányászat és az ehhez kapcsolódó piac felívelése óta sosem látott mértékben növekedett. Ezeket az eszközöket elsősorban játékosok vásárolják, de a nagy teljesítményű számítógépekben és szuperszámítógépekben is használják őket. Csakhogy a bitcoinmánia miatt mindenki elkapkodta a kártyákat, aki bányászgépet akart építeni otthonra.

Ez korlátozza a földönkívüliek kutatásának lehetőségét; így nem tudjuk megválaszolni a kérdést, hogy egyedül vagyunk-e. [...] A probléma újkeletű, az elmúlt néhány hónap rendeléseinél szembesültünk vele

– mondta Dan Werthimer rádiócsillagász a BBC-nek.

A bitcoin- és ethereumbányászathoz csatlakoztatni kell a számítógépeket egy globális hálózathoz. A gépek eközben komplex matematikai feladványokat oldanak meg, ez része a tranzakció-hitelesítés folyamatának. A hozzájárulásért cserébe a bányászok némi nyereséget kapnak, vagyis a rendszer elvileg profitot hozhat. Ezt a profitálási lehetőséget szimatolta meg mindenki, akik most felvásárolják a nagy teljesítményű GPU-kat mások elől.

A SETI-nél próbálunk egyszerre annyi frekvenciát vizsgálni, amennyit csak lehetséges. Mivel nem tudjuk, hogy E. T. milyen frekvencián nyomatja az adást, különböző jeltípusokkal kell próbálkoznunk: vajon az AM vagy az FM az? Hogyan kommunikálhatnak? [...] Ez hatalmas számítási kapacitást igényel

– mondta dr. Werthimer, megjegyezve, hogy a SETI egyes rádióteleszkópjai akár 100 grafikus processzort is használhatnak.

(BBC News)