Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több ezer fekete lyuk lehet a Tejútrendszer közepén

2018.04.05. 15:13

A szakértők évtizedek óta sejtik, hogy a galaxisok – köztük a mi Tejútrendszerünk – közepén rengeteg, gravitációs összeomlások nyomán keletkezett fekete lyuk lehet, de azt csak most tudták bebizonyítani, hogy a Tejútrendszer középpontjában is lehetnek ilyen objektumok.

A Columbia Egyetem szakemberei régi röntgencsillagászati feljegyzéseket vizsgáltak át, amikor tucatnyi, fekete lyuk jelenlétére utaló jelet azonosítottak a Tejútrendszer magjában. Mivel a fekete lyukak többsége nem észlelhető ilyen módon, úgy vélik, hogy valószínűleg több ezer hemzseg belőlük a területen. A Nature-ben publikált tanulmányban a kutatók nagyjából tízezerre teszik a galaxisunk középpontjában fészkelő fekete lyukak számát.

A gravitációs összeomlás nyomán keletkezett fekete lyukak a Tejútrendszer középpontját uraló szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A* nevű objektumot ölelik körül. A tanulmány vezető szerzője, Chuck Hailey, a Columbia Egyetem asztrofizikusa szerint a Tejútrendszer többi részében eddig nagyjából öt tucat másik fekete lyukat észleltek. Az újonnan azonosított fekete lyukak tömege nagyjából a Nap tízszeresének felel meg; a Földtől 24 ezer fényévnyire található Sagittarius A*  tömege a Nap négymilliószorosa lehet.

fekete
Fotó: Columbia Egyetem

A most észlelt objektumok mindegyike kettős fekete lyuk. Az ilyen csillag-fekete lyuk kettős rendszerek nagy mennyiségű röntgensugarat bocsátanak ki, ahogy a csillag külső rétegét beszippantja a fekete lyuk. A csillagászok ezeket a röntgen hullámhossztartományba eső sugarakat tanulmányozva azonosították a fekete lyukakat.

(MTI)