Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megérkezett az Északi-sarkra a világ első úszó atomerőműve

2018.05.21. 15:44

Hétvégén befutott a murmanszki kikötőbe Oroszország első úszó atomerőműve. A kikötőben felkészítik az erőművet az első küldetésére. A Lomonoszov Akadémia nevű erőművet gyártó Roszatom szerint az új konstrukció forradalmat hozhat az elszigetelt régiók energiaellátásában.

Az erőmű szombaton dokkolt Murmanszkban, ahová Szentpétervárról vontatták. A hajót Murmanszkban feltankolják nukleáris üzemanyaggal, majd innen útnak indul Csukcsföld felé, hogy árammal lássa el Pevek városát, amit a 86 kilométer széles Bering-szoros választ el Alaszkától. Az úszó erőműnek egy széntüzelésű erőművet és egy öregedő atomerőművet kell helyettesítenie, de a Roszatom szerint az új modell biztosíthatja ötvenezer ember áramellátását.

A Roszatomnak régi terve a mozgatható atomerőmű fejlesztése. Az új eszközzel elektromosságot lehet vinni Oroszország nehezen megközelíthető, a világtól elzárt területeire is. A mobil erőmű egy feltöltéssel 3-5 évig biztosíthatja a környék energiaellátását.

A környezetvédelmi lobbisták és a zöld energia hívei már többször is aggodalmukat fejezték ki a projekt miatt. A Greenpeace egyenesen nukleáris Titanicnak nevezte az erőművet. Több környezetvédő csoport közös levelet írt Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának, akik a biztonsági előírások szigorú betartását követelik.

(Reuters)