Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Emmi megvédi a homeopátiát a szocialistáktól

2018.06.07. 00:33

Bár tavaly az európai akadémiák közös testülete teljes egyértelműséggel bizonyítékok nélküli, a tudományosság kritériumait nem teljesítő áltudománynak, lényegében kuruzslásnak minősítette a homeopátiát, és ebben a döntésben a Magyar Tudományos Akadémia is aktív szerepet játszott, a magyar kormány illetékese most mégis kiállt a homeopátia, mint többé-kevésbé legitim módszer mellett.

Kásler Miklósnak, az Emmi új orvos-miniszterét most Korózs Lajos és Tóth Bertalan MSZP-s képviselők kérdezték a homeopátiáról, a kínai orvoslásról és úgy általában az alternatív gyógyászatról, hogy „Mi a véleménye ún. alternatív gyógyászati technikák, mint a kínai orvoslás, vagy a homeopátia térnyeréséről?”

Kásler nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésre, idézzük:

A homeopátia világszerte alkalmazott rendszer, ahol az alkalmazó orvos tudása és orvosi felelőssége dönteni, hogy adott páciensnél alkalmazza-e vagy sem.

Rétvári ugyanakkor hozzátette a homeopátia kapcsán, hogy „természetesen a terület szabályozása és folyamatos nyomon követése elengedhetetlen”, és arra utalt, hogy felül kívánják vizsgálni az érvényben lévő rendeleteket.

Az államtitkár válaszában, melyet a HVG szemlézett előttünk, A hagyományos kínai orvoslásról még egyértelműbben, pozitívan nyilatkozott: „A hagyományos kínai gyógyászat egy komplex orvosi rendszer, anamnézis felvétellel, kikérdezéssel, diagnózis felállítással és kezelési módszerekkel. A hagyományos kínai gyógyászat a világörökség része és a Magyar Tudományos Akadémia 1998-ban, 2003-ban é s 2008-ban adott ki állásfoglalást az elismertségéről, alkalmazhatóságáról”,

és jónak látta odaszúrni az MSZP-seknek Medgyessy miatt: „További kérdéseiket egyébként korábbi miniszterelnökükkel, Medgyessy Péterrel is meg tudják vitatni, aki a hagyományos kínai gyógyászatot népszerűsítő alapítvány egyik vezetője.”

Miközben az akadémiai szféra a korábbiaknál is határozottabban fellép az utóbbi időben a homeopátiával szemben, a tevékenység helyzete ellentmondásos. Viszonylag sok orvos alkalmazza kiegészítő jelleggel, a szféra komoly üzletet is jelent, és bár az MTA is erősen fogalmaz vele kapcsolatban, a magyar újszülöttek is homeopátiás babacsomagot kapnak. A hagyományos kínai orvoslás pozíciói sem rosszak: több magyarországi egyemen van szó arról, hogy kínai partnerekkel együttműködve nyújtsanak képzést ezen a területen, noha tudományos konszenzus ennek a hatékonyságával, megalapozottságával kapcsolatban sincs éppenséggel.